Mainos

Pilakuvanäyttely Suomen tiestä EU:hun

Suomen tiehen Euroopan unioniin voi nyt perehtyä pilakuvien kokoelmanäyttelyssä. Tänään Helsingin World Trade Centerissä avattu Ajankuvat-näyttely nähdään loppuvuoden aikana myös Turussa, Kuopiossa ja Tampereella. Piirrosvalikoiman on määrä tarjota kattava läpileikkaus suomalaisen integraation historiasta sekä sen mieleenpainuneista, ainutkertaisista tapahtumista.

Näyttely kattaa vuosikymmenen pituisen ajanjakson. Ajankuvat-näyttelyyn on Suomen lehdistöstä valikoitu yhteensä lähes sadan pilakuvan kokoelma. Pilapiirrokset ovat lähtöisin 23 tunnetun piirtäjämme kynistä. EU:ta kommentoivat piirroksin mm. äskettäin edesmennyt Kari Suomalainen, Terho Ovaska, Tarmo Koivisto ja Henrik Karlsson; yhtäkään naispiirtäjää ei lehdistömme poliittisiin pilapiirtäjiin ole valikoitunut. Ajankuvia on tähän asti laajin Suomen pilapiirtäjien töistä koottu näyttely.

Kari Suuren varjossa?

Ajankuvat-näyttelyn kokoajien mukaan keskustelu Suomen liittymisestä EU:hun oli - ainakin pilapiirrosten perusteella - monipuolisempaa kuin on oletettu. Puolesta ja vastaan -näkökulmat saivat kumpikin eri vivahteineen tilaa. -Toki pilakuvissakin näkyi tuon ajan Suomen tiedotusilmasto, kun EU-asia lähestyi. Voi muuten kysyä, oliko neuvostopelko syynä monen suomalaisen päätökseen EU-äänestyksessä, aprikoi Ilta-Sanomien konkaripiirtäjä Kätsy eli Jarmo Koivunen.

Idean pilapiirrosten kokoelmanäyttelystä keksi pääministerin puoliso Päivi Lipponen. -Olen opettajana havainnut, että pilapiirrokset ovat hyvä tapa käynnistää luokassa keskustelu. Pilakuvat ovat osa historiaamme. Ne kertovat paljon, sillä elämme visuaalista aikaa, Päivi Lipponen muistuttaa. Hänen mukaansa näyttely on osaltaan myös vaatimattomien pilapiirtäjien ammattiprofiilin nostoa. -Tässä Kari Suomalaisen maassa meidän muiden pilapiirtäjien asema on ollut aika vaikea. Olemme jääneet Karin maineen varjoon. Meiltä muilta onkin puuttunut itsetuntoa, Terho Ovaska myöntää.

Pilapiirtäjien kirjavaa ryhmää kuvaa myös heidän ammattitaustansa. Päätoimisten piirtäjien ohella sanomalehtien pilakuvia luovat mm. mainospiirtäjät ja opettajat - onpa joukossa yksi eläkkeellä oleva konstaapelikin. Ajankuvat-näyttelyn ovat järjestäneet yhteistyössä World Trade Center Helsinki, Merita-Nordbanken, Sonera Oyj sekä Suomen Metsäsäätiö. Näyttelystä on koottu myös Ajankuvat-kirja. Ainakaan toistaiseksi opus ei ole myynnissä, vaan näyttelyn järjestäjätahot jakavat sitä lahjakirjana. Ennen Helsinkiä Ajankuvat-näyttely on jo ehtinyt piipahtaa Oulussa sekä sähköisenä versiona Savonlinnassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.