Pikkukunnan pankinjohtaja kavalsi yli 43 000 euroa asiakkaan tililtä – tarvitsi uuden auton ja ajatteli "lainata vähän"

Satakunnassa sijaitsevan Euran Honkilahden Osuuspankin ex-toimitusjohtaja on tuomittu törkeästä kavalluksesta ehdolliseen vankeuteen. 

38-vuotiaan miehen katsottiin ottaneen pankin varoja käyttöönsä 43 481 euron edestä maaliskuussa 2020. Hän oli palauttanut varat pankille omasta aloitteestaan lähes kaksi kuukautta myöhemmin, huhtikuun 2020 lopussa. 

Mies myönsi anastaneensa pankin hallussa olleita rahoja toimiessaan Honkilahden Osuuspankin toimitusjohtana, mutta hän kiisti syyllistyneensä törkeään kavallukseen. 

Vastauksessaan mies kertoi työssäjaksamisensa huonontuneen viime vuosien aikana, ja keväällä 2020 tilanne oli kärjistynyt. Mies joutui sairauslomalle.

Päätti "lainata vähän"

Honkilahden Osuuspankki oli yhdistynyt Euran Osuuspankkiin vuoden 2020 alussa. Työntekijöiden määrää oli vähennetty, ja pankinjohtaja koki miltei kaiken päivittäisen työmäärän kaatuneen hänen niskaansa uusien lisävastuiden lisäksi.

Mies oli kokenut myös, että suhteet asiakkaisiin olivat huonontuneen pankkien yhdistymisen jälkeen. Johtajan mukaan hänet oli jopa uhattu ampua. Vaikeuksien keskellä hän oli menettänyt työtehtäviensä hallinnan. 

Samaan aikaan hän oli kokenut painostusta suuremman perheauton hankkimisesta ja huomannut erään pankin asiakkaan saaneen tililleen rahaa. Hän oli hetken mielijohteesta "päättänyt lainata tästä rahasta vähän" ja maksaa loput takaisin vaikka lainaa ottamalla. 

Auto, jonka hän oli ajatellut hankkivansa, maksoi noin 8 000 euroa, eikä hän halunnut käyttää siihen kaikkia säästöjään. Miehen taloudellinen tilanne ei hänen kertomansa mukaan ollut huono, mutta hän oli kokenut lainanoton häpeällisenä.

Kaksi siirtoa muutamassa minuutissa

Ensin mies oli ajatellut siirtävänsä omalle tililleen noin 3 500 euroa, mutta siirsikin samassa hetkessä itselleen myös 40 000 euroa. Kahteen eri siirtoon meni hänen mukaansa aikaa muutamia minuutteja.

Mies koki harkintakykynsä pettäneen. Hän kertoi olleensa tietoinen siitä, että asia tulee ilmi pankin kirjanpidossa.

Käräjäoikeuden mukaan teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, sillä mies oli pankissa toimitusjohtana toimiessaan vastuullisessa asemassa ja rikoksen kohteena oli suuri määrä rahaa.

Mies tuomittiin törkeästä kavalluksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hän joutuu maksamaan Euran osuuspankille selvittelykustannuksista ja oikeudenkäyntikuluista lähes 1 800 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Juttuun täsmennetty 23.6 kello 8.13, että Honkilahti kuuluu Euran kuntaan, eikä ole erillinen kuntansa.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja