Pikkujouluvinkit THL:n tapaan – huomioi nämä juhlahumussa

Onko syntymäpäiväsi joulun aikaan? Tähän osaat samaistua! 0:31
Onko syntymäpäiväsi joulun aikaan? Tähän videoon samaistut taatusti!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että vaikka rokotukset etenevät, ei koronavirusepidemia ole vielä ohi. Asia kannattaa pitää mielessä myös pikkujouluja juhliessa.

Pikkujoulusesonki lähestyy ja tänä vuonna juhlinta ei rajoitu pelkkään videoyhteyteen. Moni odottaa innolla näkevänsä työkavereita tai ystäviä nimenomaan kasvokkain.

Yritykset näyttävät panostavan pikkujouluihin tänä vuonna tavallista enemmän. Ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa lokakuun lopulla, että varauksia alkoi tulla syyskuussa, kun hallitus ilmoitti yhteiskunnan avaamisesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin muistuttaa, ettei epidemia ole vielä ohi. Niinpä yhä edelleen tulee muistaa, miten pikkujoulut tai muut juhlat toteutetaan terveysturvallisesti.

THL:n ohjeet pikkujouluihin

THL muistuttaa, että juhliin tulee osallistua vain terveenä. Pienenkään porukan kokoontumiseen ei tule oireisena osallistua, vaikka olisi rokotettu. Koronavirustartuntaan sopivien oireiden iskiessä tulee pysytellä kotona ja mennä lääkäriin, jos olo muuttuu huonoksi.

Rokottamattomia THL suosittelee pysymään kotona muutenkin. Porukassa tulisi juhlia vain, jos on rokotettu. Täysi eli yleensä kaksi rokotusta sisältävä rokotussarja antaa tehokkaan suojan koronan vakavaa tautimuotoa vastaan, minkä lisäksi se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja siten myös leviämisen riskiä.

Hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia. Samalla estää muidenkin tautien, esimerkiksi flunssan ja influenssan, leviämistä.

Julkisissa tiloissa, joissa etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on hankalaa, kannattaa käyttää maskia – erityisesti, jos ei ole saanut täyttä rokotussarjaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa THL:n mukaan käyttää kasvomaskia.

Koronavilkku-sovellus tulee pitää päällä myös juhlissa ja seurata sen antamia ohjeita, jos sattuu altistumaan virukselle. Ennen bilepaikalle ilmestymistä, kannattaa Omakannasta ladata EU:n koronatodistus, joka toimii koronapassina.

Yleisterveydellisistä syistä kannattaa lisäksi muistaa nauttia alkoholia vain kohtuudella sekä tietysti pitää pikkujouluissa hauskaa.

Nämä merkit kertovat, että olet liian vanha kreisibailaamaan! 0:54
Videolla kerrotaan, mistä tiedät olevasi liian vanha kreisibailaamaan.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat