Pietari muisti Leningradin piiritystä huopatossuin ja panssarivaunuin – Putin laski ruusuja veljensä joukkohaudalle

Pietarissa järjestettiin Leningradin piirityksen päättymisen 75-vuotisjuhlan sotilasparaati 1:47
Pakkasessa nähtiin historiallista ja nykyäaikaista sotilastarviketta huopatossuista panssarivaunuihin.

Pietarissa on järjestetty tänään sotilasparaati, jolla haluttiin muistaa Leningradin piirityksen päättymistä 75 vuotta sitten. Syyskuusta 1941 tammikuuhun 1944 jatkuneen piirityksen aikana kuoli arviolta 800  000 ihmistä nälkään, sairauksiin ja pommituksissa.

Sotilasparaatissa nähtiin niin toisen maailmansodan aikaista kuin uuttakin aseistusta. Mukana oli muun muassa maineikas panssarivaunu T-34, jonka suomalaiset tuntevat myös nimellä Sotka.

Paraatissa marssi yli 2500 asevelvollista, jotka olivat pukeutuneet nykyajan ja sota-ajan univormuihin. Lumisateessa ja 11 pakkasasteen säässä nähtiin muun muassa perinteisiä lammasturkkeja ja huopatossuja.

Pietarissa yli 100 000 veteraania ja piirityksestä selvinnyttä

Presidentti Vladimir Putin laski kimpun punaisia ruusuja Piskarjovin hautausmaalla. Siellä olevaan suureen joukkohautaan on haudattu piirityksessä kuolleita, joiden joukossa on myös Putinin vanhempi veli.

Aivan kaikkia sotilasparaati ei innostanut. Joidenkin mielestä kyse oli sapelinkalistelusta ja militaristisesta propagandasta, jotkut olisivat halunneet käyttää sotilasparaatiin käytetyn rahasumman piirityksestä selvinneiden hyväksi.

Pietarissa asuu tällä haavaa noin 108 000 veteraania ja piirityksestä selvinnyttä ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat