Pian iskee sellainen myräkkä, että syyskuun kaikkien aikojen sade-ennätys voi rikkoutua – samalla lämpötilat romahtavat ja kesäsää jää Ruotsiin

Alkuviikolle Suomeen povattu jopa 20 asteen kesäinen lämpötila jää sittenkin haaveeksi. Sen sijaan Suomea lähestyy uusi syysmyräkkä, joka voi pistää syyskuun sade-ennätyksen uusiksi. Myös lämpötiloissa tapahtuu ronski käänne syksyisempään suuntaan.

Forecan meteorologi Kristian Roine kertoo, että alkuviikolla kaikista lämpimin ilmamassa jää Etelä-Ruotsin puolelle.

– Siellä on jopa hellelukemia alkuviikosta.

Etelä-Suomessa lämpötila saattaa kuitenkin kivuta noin 17–18 asteeseen, mutta Roineen mukaan pääsääntöisesti jäädään sen alapuolelle.

Maanantai ja tiistai ovat kuitenkin aurinkoisia poutapäiviä matalapaineiden välissä, sillä jo keskiviikkona Suomea lähestyy lännestä uusi syysmyräkkä.

– Jo keskiviikkoaamuna Länsi-Suomessa sataa aika laajoilla alueilla vettä, ja keskiviikkopäivä on suuressa osassa maata sateinen ja erittäin tuulinen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Keskiviikkona iskee uusi myräkkä, lämpötilat romahtavat

Tuuli yltyy merialueilla jopa myrskylukemiin keskiviikkoillasta alkaen. Maa-alueilla tuulisin hetki ajoittuu torstaipäivään Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Aika myräkkä on tulossa. Siinä on aika kovan näköisiä tuulia luvassa, Roine kertoo.

Oman mausteensa tuo se, että Länsi-Suomeen ensin saapuva matalapaine muuttaa reittiään siten, että se alkaa valua kohti etelää.

– Silloin jäädään matalapaineen kylmemmälle puolelle.

Keskiviikkona etelässä lämpötila käväisee vielä 15 asteessa, mutta Keski-Suomessa jäädään jo 10 asteen alapuolelle.

– Torstaina lämpötilat vaihtelevat koko maassa 7–11 asteen välillä.

"Erittäin hyvät mahdollisuudet rikkoa kaikkien aikojen syyskuun sademäärät"

Roine kertoo, että lähestyvän myräkän myötä syyskuun kaikkien aikojen sade-ennätys voi rikkoutua monella havaintoasemalla.

Jo tähän mennessä Etelä-Suomessa on satanut vettä kaksinkertainen määrä tavanomaiseen sademäärään verrattuna ainakin Nuuksiossa ja Russarössä.

– Erittäin hyvät mahdollisuudet on rikkoa kaikkien aikojen syyskuun sademäärät. Nämä ennätykset ovat tietysti aina asemakohtaisia.

– Monella havaintoasemalla ennätys on tällä hetkellä 120–130 millimetriä, ja jos nyt jo lähestytään 100 milliä, tarvitaan vain yksi myrsky ja uusi ennätys on siinä.

Roine arvioi, ettei viikon puolivälin myräkkä jää syyskuun viimeiseksi.

– Loppukuusta voi vielä tulla vaikka kuinka monta uutta matalapainetta. Kyllä tässä ollaan matkalla kohti ennätyksiä, hän summaa.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli 100:lle paikkakunnalle!

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja