Pessimistit muita alttiimpia kuolemaan sepelvaltimotautiin

Pessimistinen elämänasenne näyttäisi liittyvän suurempaan vaaraan menehtyä sepelvaltimotautiin, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Tutkimus perustuu 2 800 lahtelaisen seurantatietoihin.

Tulosten perusteella pessimistien riski menehtyä sepelvaltimotautiin 11 vuotta kestäneen seurannan aikana oli noin kaksi kertaa suurempi kuin samanikäisten, joiden elämänasenne oli vähiten synkkä. Tämä havaittiin yhtä lailla miehillä ja naisilla. Osallistujat olivat 52–76-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Vaikka pessimistit menehtyivät muita todennäköisemmin, optimismi ei suojannut sydäntautikuolemilta. Tämä on yllättävää, sillä aiemmissa tutkimuksissa optimistiseen elämänasenteeseen on liitetty suotuisia terveysvaikutuksia. Ero saattaa johtua siitä, että nyt julkaistussa tutkimuksessa pessimismiä ja optimismia arvioitiin erillisinä asenteina eikä yhden jatkumon ääripäinä, kuten usein tehdään.

Tulosten perusteella pessimististä elämänasennetta voisi todennäköisesti käyttää avuksi sydänpotilaiden ennusteen laatimisessa. On myös mahdollista, että pessimismin vähentäminen pienentäisi potilaiden kuolleisuutta, mutta tämän selvittäminen edellyttää lisätutkimuksia.

Mikko Pänkäläisen vetämän tutkimusryhmän tulokset julkaistiin BMC Public Health -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja