Perussuomalaisten Putkonen ottaa kontolleen kritisoidut kiky-vastaukset: En keskustellut puoluejohdon kanssa

Pitäisikö kiky-maksut palauttaa työnantajille? Näin Marin, Purra ja Orpo vastaavat 2:36
Pitäisikö kiky-maksut palauttaa työnantajille? Näin Marin, Purra ja Orpo vastaavat

Perussuomalaisten puoluetoimiston virkailija Matti Putkonen kertoo, että hän laati kiky-maksuja koskevan vastauksen puolueen kannasta palkansaajajärjestö SAK:n kyselyyn.

Hän sanoo olleensa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että kiky-maksut voitaisiin siirtää työntekijöiltä takaisin työnantajien maksettavaksi.

– Puolueen sisällä ei ole tästä käyty laajempaa keskustelua tätä aiemmin, Putkonen sanoo.

Hän sanoo, ettei kiireiden takia käynyt linjauksesta keskustelua puheenjohtaja Riikka Purran tai puoluesihteeri Arto Luukkasen kanssa.

Purra sanoi keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä, ettei puolue kannata kiky-maksujen siirtämistä takaisin työnantajalle.

Tärkeä vaalitavoite SAK:lle

Näkemysten ristiriita on herättänyt ihmetystä ainakin vasemmistoliitossa, SDP:ssä ja palkansaajajärjestöissä.

Ristiriitaa puolueen ja Purran linjauksissa on ihmetellyt esimerkiksi Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta.

– Teollisuusliitossa olemme olleet käsityksessä, että persut kannattavat maksujen siirtoa. Asia on selvitettävä. Osana kampanjointia olemme kertoneet puolueen olevan tavoitteemme takana, hän tviittasi eilen.

SAK:n ja sen jäsenliittojen yksi kärkitavoitteista eduskuntavaaleissa on ollut, että kiky-maksut siirretään takaisin työnantajille.

SAK:n helmikuisessa kyselyssä perussuomalaiset vastasi kannattavansa kiky-maksujen siirtämistä työntekijöiltä takaisin työnantajien maksettavaksi. Puolue perusteli tuolloin, että asiasta pitää neuvotella ja sopia kolmikannassa. Kysely oli osa SAK:n ja sen jäsenliittojen äänestysaktivointikampanjaa.

Purra: Selkeä virhe puoluetoimistolla

STT ei ole tavoittanut Purraa kommentoimaan asiaa. Purra kertoo Uusi Suomi -lehdelle, että puoluetoimistolla on tapahtunut virhe vastattaessa SAK:n helmikuiseen kyselyyn kiky-maksujen siirrosta työnantajalle.

– SAK:n kysely, johon on vastattu eri tavalla, niin tämä ei valitettavasti ole käynyt ollenkaan minun tai poliittisen johdon pöydällä. Eli siinä on tapahtunut selkeä virhe puoluetoimistolla, kun työntekijä on siihen kyselyyn vastannut, Purra sanoo.

Putkosen näkemystä selittää se, että hänellä on vahva tausta ammattiyhdistysliikkeessä. Hän on työskennellyt muun muassa Metalliliitossa, joka vuonna 2017 yhdistyi kahden muun ammattiliiton kanssa Teollisuusliitoksi.

Putkonen sanoo, että puheenjohtajan kanta on luonnollisesti se, jonka mukaan puolue etenee.

"Takinkääntö, palkansaajapetos"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pitää tapahtunutta perussuomalaisten palkansaajapetoksena.

– Nyt hinku uuteen oikeistohallitukseen on niin kova, että takki kääntyi jo ennen vaaleja, Lindtman toteaa tiedotteessa.

Hän nostaa esille, että jo yli 1,7 miljoonaa suomalaista on äänestänyt ennakkoon.

– Joukossa on satojatuhansia palkansaajia, jotka ovat antaneet äänensä siinä uskossa, että perussuomalaiset ovat valmiita parantamaan heidän ostovoimaansa.

Sosiaalivakuutusmaksut siirrettiin työnantajilta työntekijöiden maksettaviksi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopiman niin sanotun kilpailukykysopimuksen yhteydessä. Vuoden 2016 kiky-sopimuksella haluttiin parantaa työllisyyttä ja kilpailukykyä painamalla työnantajien kustannuksia alaspäin. Hallituksessa olivat tuolloin keskustan lisäksi perussuomalaiset ja kokoomus.

Nyt palkansaajajärjestöt ja osa puolueista haluavat puolestaan palauttaa kiky-maksut työnantajille, jotta palkansaajien ostovoimaa voitaisiin vahvistaa julkista taloutta heikentämättä.

Lue myös:

    Uusimmat