"Perussuomalaisissa naisia alentava ilmapiiri"

Perussuomalaisten entiset ja nykyiset naispoliitikot arvostelevat puolueen ilmapiiriä naisia alentavaksi. MTV3:n uutisten haastattelemien viiden naisen mukaan ongelmia on ollut useassa vaalipiirissä.

Haastatellut kokevat, että erityisesti aktiiviset naiset joutuvat puolueessa herkästi ongelmiin, jos he esittävät puolueen virallisen linjan kanssa ristiriidassa olevia mielipiteitä. Perussuomalaisten johto on kiistänyt ongelmat.

Juttu varten on haastateltu eri vaalipiireistä viittä naista, jotka kaikki kertovat hyvin samantyyppisestä kohtelusta.

Haataja: Sain kuraa niskaani

Seija Haataja oli perussuomalaisten ehdokkaana viime eduskuntavaaleissa 2007. Haatajan mielestä hän ei saanut Uudenmaan piiriltä tukea kampanjaansa, vaan hänet jätettiin yksin. Hän arvelee, että syy tähän oli Haatajan positiivinen suhtautuminen monikulttuurisuuteen.

- Naisen täytyy joko alistua tai olla hiljaa. Toinen vaihtoehto on lähteä kapinoimaan ja senhän arvaa, miten siinä käy. Kapinoitsijat joko lähtevät puolueesta tai heidät erotetaan, Haataja sanoo.

Vantaalla varavaltuutettuna toimiva Haataja ei kuitenkaan eronnut puolueesta heti kampanjan jälkeen, vaan hautoi eroa pitkään. Hän loikkasi viime keväänä SDP:hen ja Haatajan mukaan temppu kirvoitti puoluetovereilta kitkeriä kommentteja verkon keskustelupalstoilla ja lehtien sivuilla.

- Olen antanut kommenttien olla, koska en jaksa tapella tuulimyllyjä vastaan. Tiedän, etten ole ainoa nainen, joka tällaista on puolueessa kokenut, Haataja sanoo.

Virtala: Ongelmista ei saa puhua

Satu Virtalan eropäätös on tuore. Virtala erosi perussuomalaisista helmikuussa, koska häntä ei asetettu ehdolle Kymen vaalipiiristä. Virtalan mielestä päätös oli epäreilu.

- Päätöksen takana on selvää kähmintää ja mustamaalausta. Muutamien mieshenkilöiden toimintatavat ovat olleet erittäin arveluttavia ja laskelmoituja. Perhe-elämääni on herjattu ja selkäni takana on kerrottu valheita. Pyysin puoluejohtoa auttamaan asiassa, mutta lopulta erosin, Virtala sanoo.

Virtalan mielestä perussuomalaisten miesjäsenille sallitaan asioita, joita naisilta ei hyväksyttäisi.

- En ymmärrä, miksi naisten pitää olla Äiti Teresan tai Neitsyt Marian kaltaisia, kun miehet saavat olla asioista mitä mieltä tahansa. Tuntuu, että puolueessa pärjäävät ne naiset, jotka myötäilevät miesten linjauksia ja mielipiteitä.

Virtala sanoo kuulleensa myös muista naisista, jotka ovat joutuneet mielipiteidensä takia ongelmiin puolueessa.

- Ei tällaisesta voida puolueessa puhua laajemmin nyt ennen vaaleja. Ehkä myöhemmin matkan varrella toimintatapoihin tulee muutoksia, Virtala toivoo.

Timonen: Enää en pidä pinssiä

Virtalan piiritoveri, Kouvolan kaupunginvaltuutettu Eliisa Timonen on edelleen puolueen jäsen. Hän kuitenkin luopui ehdokkuudestaan eduskuntavaaleissa hiljattain.

- Vanhasta perussuomalaisesta aatteesta ei ole jäljellä jälkeäkään Kymen vaalipiirissä. Tuntuu, että vallanhimo on sokaissut porukan ja oman edun tavoittelu on tärkeintä, Timonen sanoo.

Timonen kokee, että hänet on monesti työnnetty syrjään, kun puolue on jakanut paikkoja kunnallispolitiikassa.

- Tuntuu, että tässä eletään pimeää keskiaikaa. Kahvinkeittäjänä kehityn, mutta poliittisella uralla ei voi kehittyä. Omat äänestäjäni ovat joutuneet pettymään.

Timonen ei ole varma, asettuuko enää seuraavissa kunnallisvaaleissa ehdolle. Vaikka toiminta omassa piirissä on takunnut, luottaa hän edelleen puolueen johtoon.

Lamminkoski: Sanelupolitiikka ennenkuulumatonta

Perussuomalaisten Vaasan piirin ehdokas Sirkka-Liisa Lamminkoski kritisoi hiljan puolueensa kulttuuripoliittista linjaa ja joutui nopeasti puolueen vaalikampanjan johdon puhutteluun.

- Se oli kuin koirakoulu. Minulle sanottiin, että sooloilun on loputtava, eikä lehtiin saa enää kirjoittaa. Tällainen sanelu on aivan ennenkuulumatonta. Olen ollut kymmenen vuotta perussuomalaisissa ja ilmapiiri on tähän asti ollut hyvin vapaa, Lamminkoski sanoo.

Lamminkoski ei kuitenkaan peru puheitaan ja riitaa onkin jatkettu lehtien sivuilla ja internetissä, jossa puoluetoverit ovat vaatineet Lamminkoskea eroamaan puolueesta.

- Erovaatimusten takana on vaalitaktikointi ja kaikessa kuultaa pikkupoikien hiekkalaatikkoleikki. Se on kuitenkin niin, että eteläpohjalaiselle naiselle huutaminen on kuin heittäisi bensaa liekkeihin, Lamminkoski täräyttää.

Lamminkosken ja puolueen miesten käymä julkinen riita on herättänyt huomiota myös muissa puolueen naisissa.

- Minulle ovat soittaneet sellaiset naiset, jotka ovat kokeneet, että heidät on heitetty yli laidan. He ovat sympatiseeranneet minua ja kysyneet, kuinka jaksan olla tällaisessa äijäpuolueessa. Monet ovat myös kokeneet, että he eivät uskalla ottaa kantaa asioihin, jos ovat luottamustehtävissä tai ehdolla.

Lamminkoski ei kuitenkaan syytä koko puoluetta, eikä puheenjohtaja Timo Soinia. Hänen mukaansa yhteydenottoja on tullut myös muista puolueista ja yhteisöistä.

- Joka puolueessa miehet tuntevat alemmuutta, jos nainen on aktiivinen. Osaavaa naista tytötellään ja pyydetään keittelemään kahvia. Tai sitten tokaistaan, että onpa ihana jakkupuku, jaatko 4 000 vaalilehteä, Lamminkoski kuvaa.

Vaikka ongelmia on Lamminkosken mukaan muuallakin, on hän oman puolueensa tilanteesta huolissaan.

- On surullista, jos naisia lähtee pois sen takia, että he ovat aktiivisia. Meillä ei ole varaa menettää osaavia naisia, Lamminkoski sanoo.

Puolakka: Suoraan sanoen sovinismia

Perussuomalaisista Muutos2011-puolueeseen siirtynyt Ritva Puolakka arvioi, ettei perussuomalaiset eroaa lainkaan vanhoista puolueista.

- Minä luulin, että puolueessa olisi ollut sananvapaus. Siellä on kuitenkin samanlainen hierarkia kuin muuallakin: pitää pokkuroida ja nuoleskella ylempiään.

Puolakka lähti perussuomalaisista, koska hänen mukaansa hänestä levitettiin perättömiä juoruja Oulun vaalipiirissä.

- Puolue on suoraan sanottuna sovinistinen. Jos on vahva nainen, joka ajaa asioita, hänet halutaan pois, Puolakka sanoo.

Puolakka kokee, että juorujen jälkeen hänet ohitettiin huhtivaalien ehdokasvalinnassa.

- Listoille valittiin ihmisiä, jotka eivät olleet edes jäsenäänestyksessä mukana. Piirillähän on oikeus asettaa myös uusia ehdokkaita, Puolakka sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat