Perusoikeuksien asiantuntija Elokapinan mielenosoituksesta: "On sopivia ja vähemmän sopivia paikkoja – Valtioneuvosto lukeutuu enemmän sopiviin vaikka poliisi toista väittää"

Poliisin mukaan valtiojohtoa siirretty turvaan eilen Elokapinan tieltä! 9:04
Näin poliisi kertoi Valtioneuvoston linnan mielenosoituksesta MTV uutiset Liven haastattelussa.

Elokapinan perjantainen (8.10.) mielenosoitus Valtioneuvoston linnan edustalla päättyi kiinniottoihin. 

Poliisin mukaan turvallisuushenkilökunta ohjasi muun muassa tasavallan presidentin ja ministereitä ulos rakennuksesta vaihtoehtoisten reittien kautta. Presidentti Sauli Niinistö ja opetusministeri Li Andersson (vas.) ovat kuitenkin esittäneet eriäviä näkemyksiä asiasta.

Perus- ja ihmisoikeuksiin erikoistuneen dosentin Pauli Rautiaisen mielestä "mielenosoituksille on enemmän ja vähemmän sopivia paikkoja".

– Jopa vähemmän sopivissa paikoissa niitä on siedettävä pitkälle. Julkisen rakennuksen portaat lukeutuvat enemmän sopiviin, vaikka poliisi nyt toista väittää. Tämä mainitaan jopa kokoontumislain esitöissä, Rautiainen kirjoittaa Twitterissä.

"Joka toista väittää, tutustukoon kirjallisuuteen"

Poliisi kertoo käskeneensä mielenosoittajia siirtymään pois Valtioneuvoston linnan rappusilta, mutta käskyä ei noudatettu. 

Erilaisilla toimilla Elokapinan mielenosoittajat "kontrolloivat liikkumista Valtioneuvoston linnasta ulos tai sisälle ja vaikuttivat siten kokouksen kulkuun", poliisi kertoo. 

– Mielenosoituksen tehtävänä on nimenomaisesti valtiovaltaan vaikuttaminen. Niinpä mielenosoitusoikeus suojaa nimenomaisesti rauhanomaista valtiovaltaan vaikuttamispyrkimystä, Rautiainen sanoo.

– Joka toista väittää, tutustukoot mielenosoitusoikeutta koskevaan kirjallisuuteen, jota on vino pino, Rautiainen jatkaa.

Poliisi kertoo ottaneensa mielenosoituksessa kiinni 52 henkilöä. Neljä heistä oli alaikäisiä, joten heidät päästettiin nopeasti vapaiksi. Lauantaina kello 19 poliisi kertoi vapauttavansa kaikki mielenosoittajat illan aikana.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös:

    Uusimmat