Perun kongressi torjui kritisoidun presidentin pyynnön vaalien aikaistamisesta – "Minulla ei ole kiinnostusta jatkaa presidenttinä"

0:31
Tältä mielenosoituksissa on näyttänyt – satoja evakuoitiin Machu Picchun läheltä Perussa

Perussa presidentti Dina Boluarte pyysi maan kongressia aikaistamaan vaaleja joulukuulle ensi vuoden huhtikuusta. Kongressi hylkäsi pyynnön. 

Presidentti Dina Boluarte pyysi maan kongressia aikaistamaan vaaleja joulukuulle ensi vuoden huhtikuusta. Boluarte teki pyyntönsä, kun hänen välitöntä eroaan vaativat mielenosoitukset ovat jatkuneet ympäri maata viikkokaupalla. Protesteissa on kuollut kymmeniä ihmisiä.

– Ei kenelläkään ole mitään halua takertua valtaan, Boluarte sanoi.

– Minulla ei ole kiinnostusta jatkaa presidenttinä. Jos olen täällä, se on siksi, että olen täyttänyt perustuslaillisen velvollisuuteni, hän jatkoi.

Maan kongressi vastasi pian presidentin pyyntöön kieltävästi. Vaaleja ei aikaisteta. 

Vaalien aiempi aikaistaminen ei tyydyttänyt mielenosoittajia

Kongressi päätti joulukuun 21. päivä aikaistaa vaaleja vuodesta 2026 kahdella vuodella. Tämä ei ole kuitenkaan tyydyttänyt mielenosoittajia.

Boluarten eroa ja vaaleja vaativat entisen presidentti Pedro Castillon kannattajat ovat jatkaneet valtateiden tukkimista, mikä on aiheuttanut pulaa ruuasta, polttoaineesta ja muista perustarvikkeista. Hallitus on sanonut käskevänsä pian poliisin ja sotilaat hajottamaan tiesulut.

Boluarte nousi varapresidentistä presidentiksi joulukuun alkupuolella, kun Castillo yritti hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankumousyrityksestä.

Juttua muokattu 28.1.2023 kello 8.28: Lisätty tieto siitä, että Perun kongressi torjui Boluarten pyynnön. Tämän takia myös otsikkoa muokattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja