Mainos

Perinteinen putkimieskin voi rikastua tinkimättömällä työnteolla – tulokuningas Pentti paljastaa: "Se on ollut tärkein tekijä menestymisen tiellä..."

3:57
Perinteinen putkimieskin voi rikastua työllään – MTV Uutiset vieraili Keski-Pohjanmaan maakunnan tulokuningas Pentti Jutilan luona

Pitkän linjan putkimies Pentti Jutila on kiusaantunut, kun hänen nimensä kohosi tänään Keski-Pohjanmaan maakunnan tulokuninkaitten kärkeen.

Ei silti, että Pentti olisi halunnut salata tulonsa, hän ei vain välitä julkisuuden valokeilasta.

– Olen aina pyrkinyt olemaan sivussa keskipisteestä, mutta ei onnistunut tänään, harmittelee Jutila.

Hän on töissä enää tämän viikon. Liki viisikymmenvuotinen ura putkimiehenä päättyy ja Pentti tutkii kahvipöydän päälle kertyneitä asiakaslahjoja.

On pipoa ja kirvestä – juuri hankitun kesämökin tontin raivaukseen. Työura on ollut pitkä; pelkästään tässä firmassa 43 vuotta, kaikkinensa liki 50 vuotta.

– Kuusitoistavuotiaana aloitin, kun valmistuin ammattikoulusta. Siitä saakka on töitä piisannut, sanoo Jutila.

Pikkuhiljaa hän eteni putkimiehen uralla, tosin koulutuksen kautta. Teknikon tutkinto kahdeksan vuoden putkimiesuran jälkeen toi nousun mahdollisuuden työpaikalla. Viimeiset kaksitoista vuotta Pentti oli toinen yrityksen pääomistajista, kunnes myi yrityksensä viime vuonna.

– Pikkuhiljaa siitä etenin ja tosiaan lopulta olin omistajana. Kyllähän siinä vuosien varrella oli paljon työtä ja vastuutakin. Ilman hyvää henkilökuntaa en olisi nyt tässä, kiittelee Pentti Jutila.

Työn arvostus verenperintönä

Pentti kasvoi seitsenpäisen lapsikatraan kolmantena vesana. Isä työskenteli rakennuksilla ja äitikin siivosi siellä, myöhemmin sairaalassa. Pentille ammatinvalinta oli melko selvä; hän lähti ammattikouluun putkiasentajalinjalle.

– Työ on vissiin tullut verenperintönä. Kotona työläisperheessä arvostettiin aina työntekoa, sieltä se malli varmasti tuli, arvioi Jutila.

Pitkiä päiviä, lyhyitä lomia, paljon vastuuta, mutta myös onnistumisen iloa. Elämä pyöri paljolti työn ympärillä ja se pelottaakin nyt hiukan eläkkeelle jäävää.

– Työkaverit ovat aina olleet oikeastaan ainoat kaverit. Olen kasvanut niin kiinni omaan työyhteisöön, että vähän hirvittää jäädä töistä pois, miettii Jutila.

Onneksi tuore kesämökki tietää töitä pitkäksi aikaa. Kotona on vielä vaimo, pojat ovat jo maailmalla. Jossain vaiheessa Pentti haaveili pojista työnsä jatkajaa, mutta nämä eivät innostuneet.

– Sanoivat, etteivät halua semmoista elämää, että aina ollaan vain töissä, hymyilee Jutila.

Hyvä henkilöstö auttaa

Työnantajana Pentti tietää, millä eväin menestys syntyy.

– Henkilökunta. Se on ollut tärkein tekijä menestymisen tiellä, se on aivan selvä, painottaa Jutila.

Häntä hymyilyttää suomalainen sanonta, jonka mukaan työllä ei voi rikastua.

– Kyllä työnteolla voi pärjätä ja menestyä. Eikä se ole lähtökohdista kiinni, ei saa olla, painottaa Jutila.

Nyt kun hän maakuntansa tulokuninkaana siirtyy eläkkeelle, hänellä on neuvoja nuoremmilleen.

– Ensinnäkin koulutus pitää hankkia. Sitten vain rohkeasti eteenpäin. Pettymyksiä tulee, mutta kun ne selättää, niin seuraava päivä on jo helpompi. Voittamattomia esteitä ei ole, rohkaisee Jutila.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja