Mainos

Perinnerakentaminen tulee takaisin

Rakennushistoriallisesti arvokkaiden kohteiden entisöinti on lisääntymässä. Myös rakennuskonservaattoreita valmistuu aiempaa enemmän.

Savusauna

Alan opiskelijat ovat voineet harjoitella taitojaan esimerkiksi harvinaisella Myllymäen torppa-alueella Nummi-Pusulassa, jossa rakennuskokonaisuuteen kuuluvat mm. makasiini, riihi, kaksi tallia, sikala, ruoka-aitta ja asuinrakennus.

Myllymäen vanhapoika Kalle testamenttasi kotinsa viisi vuotta sitten Museovirastolle, jonka jälkeen tämä Suomen ainoa museotorppa-alue on ollut entisöitävänä ympärivuotisesti.
-Täällä tehdään restaurointitöitä ja hyödynnetään alan opiskelijoita. Tätä kautta he saavat tulevan ammatin, kertoo töitä johtava rakennuskonservaattori Olli Caven Museovirastosta.

Alan restauroijia valmistuu eri oppilaitoksista nykyisin vuosittain entisen muutaman sijaan noin 20. Opiskelu esimerkiksi ammattikorkeakoulussa kestää 4 vuotta. Nimenomaan nuoret ovat yhä kiinnostuneempia entisöintitöistä, arvioi Caven.
- Kyllä voidaan sanoa, että perinne- ja kansanrakentaminen elää nyt uutta renessanssia.

Niin Myllymäen kuin muidenkin vanhojen rakennusten ongelmana ovat yleensä vuotavat vesikatot, kosteus ja lahovauriot. Ovensa valmis Myllymäen torppa avaa vierailleen ensi kesänä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.