Perheväkivalta yltyi rajuksi Saksan koronakriisissä: Lääkärit huolissaan pienten lasten saamista vammoista, jotka ovat kuin "auto-onnettomuuksien uhreilla"

Saksan terveysviranomaisten perustama lastensuojelun vihjepuhelin on kilissyt tiuhaan tahtiin koronakriisin aikana, kertoo Tagesspiegel.  Lääkärit ovat huolissaan lasten kokeman väkivallan laadusta, joka on poikkeuksellisen rajua.

Toukokuun kahden ensimmäisen viikon aikana lääkärinpalveluita on tarvittu yli viidessäkymmenessä epäillyssä lasten pahoinpitelytapauksessa, mikä on yhtä paljon kuin koko huhtikuun aikana.

Pahoinpitely on ollut raakaa

Lääkärit ovat järkyttyneitä epäillyn pahoinpitelyn kohteeksi joutuneiden lasten vammojen laadusta: tapaukset ovat verrattavissa auto-onnettomuuksien uhrien loukkaantumisasteeseen.

–  Kyse on murtuneista luista ja vakavista vammoista. Eniten uhrien joukossa on pieniä lapsia, jotka eivät vielä pysty kävelemään itse, kertoo lastenlääkäri Oliver Berthold.

Bertholdin vetämän tiimin tutkimus on osoittanut, että yhteiskunnan heikoimpiin kohdistuva väkivalta lisääntyy sosiaalisissa kriisitilanteissa.

–  Yleensä nämä heikoimmat ovat lapsia, Berthold sanoo.

Koronarajoituksilla ikäviä seurannaisvaikutuksia

Koulut ja päiväkodit ovat koronapandemian aikana olleet suljettuja Saksassa. Lapset ovat näin ollen viettäneet enemmän aikaa kotonaan ja ongelmaperheissä tämä on lisännyt vaikeuksia entisestään.
Bertholdin mukaan koronarajoitusten aiheuttamat seurannaisongelmatolivat ennakoitavissa.

– Tämä oli selkeästi odotettavissa, hän toteaa.

Saksan lastensuojeluliiton mukaan koulujen ja päiväkotien henkilökunnan tekemät ilmoitukset katkesivat kuin seinään sulkujen astuttua voimaan. Tämä ei ole ollut merkki väkivallan vähenemisestä vaan yksinkertaisesti siitä, etteivät opettajat ja päivähoitohenkilökunta pääse tapaamaan lapsia.

– Sitä olemme koko ajan pelänneet, kertoo tiedottaja Juliane Wlodarczak lastensuojeluliitosta.

Myös nuorten kriisipäivystyksen soittomäärät ovat lisääntyneet. Lasten suojeluviranomaiset odottavat perheasioista vastaavilta ministereiltä pikaisia toimia tilanteen kartoittamiseksi ja uhrien auttamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat