Perhettään paennut saudiarabialainen nainen lukittautui hotellihuoneeseensa Thaimaassa – pelkää joutuvansa väkivallan kohteeksi: "He tappavat minut"

Thaimaassa kiinni otettu 18-vuotias saudinainen vältti toistaiseksi palautuksen perheensä luo lukittautumalla hotellihuoneeseensa maanantaiaamuna, kertoo BBC.

Thaimaan viranomaiset ottivat saudiarabialaisen naisen kiinni Suvarnabhumin lentokentällä lauantaina, kun hän oli pakomatkalla Thaimaan kautta Australiaan. Nainen on kertonut paenneensa perhettään henkisen ja fyysisen väkivallan vuoksi. Hän aikoi kertomansa mukaan hakea turvapaikkaa Australiasta.

Thaimaan viranomaiset aikoivat palauttaa naisen maanantaiaamuna Kuwaitiin, missä nainen oli perheensä kanssa lomailemassa ennen pakoaan. Kone kuitenkin lähti maanantaiaamuna ilman paennutta saudinaista, kun hän kieltäytyi poistumasta lentokentän vaihtoalueella sijaitsevasta hotellihuoneestaan.

Hätähuuto sosiaaliseen mediaan

18-vuotiaan saudinaisen tapaus sai kansainvälistä huomiota sen jälkeen, kun hän kertoi tilanteestaan sosiaalisessa mediassa viikonloppuna.

– Olen tyttö joka pakeni Kuwaitista Thaimaahan. Olen vaarassa, koska Saudi-Arabian suurlähetystö yrittää pakottaa minut palaamaan Saudi-Arabiaan, kun odotan jatkolentoani lentokentällä, nainen kirjoitti Twitter-tilillään englanniksi lauantaina.

Nainen on kertonut kansainväliselle medialle, että hän pelkää menettävänsä henkensä, jos joutuu palaamaan perheensä luo.

– Veljeni, perheeni ja Saudi-Arabian suurlähetystö odottavat minua Kuwaitissa, nainen kertoi uutistoimisto Reutersille. – He tappavat minut. Henkeni on vaarassa. Perheeni uhkaa tappaa minut pientenkin asioiden takia.

BBC:n haastattelussa nainen sanoi halunneensa paeta, koska Saudi-Arabiassa hänen tulevaisuuden mahdollisuutensa ovat rajatut.

– En voi opiskella tai työskennellä kotimaassa, joten haluan olla vapaa ja opiskella ja tehdä töitä niin kuin haluan, hän sanoi haastattelussa.

Nainen pakeni tiettävästi perheen Kuwaitin-matkalla, koska toisin kuin Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa naiset voivat nousta lentokoneeseen ilman miessaattajaa.

Haluaa hakea turvapaikkaa

Saudi-Arabian Thaimaan-suurlähetystön mukaan nainen pidätettiin Suvarnabhumin lentokentällä, koska hänellä ei ollut paluulippua. Lähetystön edustaja oli naista vastassa lentokentällä, kun hänen lentonsa Kuwaitista laskeutui. BBC:n haastattelemat Thaimaan viranomaiset taas kertoivat, että nainen otettiin kiinni, koska hänellä ei ollut voimassa olevaa viisumia maahan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan nainen ei kuitenkaan yrittänyt missään vaiheessa päästä Thaimaahan, vaan hänen oli tarkoitus jatkaa matkaansa suoraan vaihtoyhteydellä Australiaan.

Järjestön mukaan nainen ei aio poistua hotellihuoneestaan, ennen kuin hänen annetaan tavata YK:n pakolaisjärjestön edustaja ja hakea turvapaikkaa.

”Perheitään pakenevia saudinaisia uhkaa vakava väkivalta, vapaudenriisto ja muut vakavat seuraukset, jos heidät palautetaan ilman heidän tahtoaan”, HRW:n Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page sanoi järjestön kannanotossa.

Vuonna 2017 perhettään paennut 24-vuotias saudinainen pakotettiin palaamaan Saudi-Arabiaan, kun hän teki välilaskun Filippiineillä pakomatkallaan Australiaan ja kertoi tilanteestaan sosiaalisessa mediassa. Naisen kohtalosta Saudi-Arabiaan palautuksen jälkeen ei ole tietoa.

Naisten oikeudet Saudi-Arabiassa ovat huomattavasti rajoitetumpia kuin länsimaissa, vaikka nykyhallinto on tehnyt joitain myönnytyksiä. Naiset saivat Saudi-Arabiassa esimerkiksi viime vuonna oikeuden ajaa autoa, ja viime viikolla kerrottiin, että saudinaiset voivat saada nyt tekstiviestillä tiedon, jos heidän miehensä on ottanut avioeron. Saudinaisilla on kuitenkin edelleen oltava aina huoltajanaan mies, jonka päätäntävallan alla nainen on.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja