Mainos

Perämoottorit ja pienveneet kiehtovat varkaita

Viime vuonna Suomessa varastettiin noin 1 200 perämoottoria ja yli 400 venettä.

Suurin osa varastetuista veneistä oli pienikokoisia, ja sama koski myös perämoottoreita. Valtaosa varkaiden mukaan lähteneistä perämoottoreista oli alle viidenkymmenen hevosvoiman.

Rikoskomisario Kari Pasanen keskusrikospoliisista sanoo, että varkauksien taustalla ovat usein niin sanotut taparikolliset. Varkaudet eivät hänen mukaansa ole sattumanvaraisia, vaan suunnitelmallisia.

– Esimerkiksi joltain venekerholta voi tulla rikosilmoituksia ryppäinä, kun varkaat ovat liikkuneet siellä, Pasanen sanoo.

Pasanen harmittelee sitä, että perämoottorien omistajat eivät yleensä pysty kertomaan tarkkoja tietoja varastetusta moottorista. Harva omistaja esimerkiksi tietää perämoottorinsa sarjanumeroa. Tällaisissa tapauksissa poliisin on vaikea palauttaa varastettua omaisuutta oikealle omistajalle.

Toinen ongelma on, että varkauden havaitseminen saattaa kestää hyvinkin kauan. Joissain tapauksissa perämoottorin omistaja on huomannut varkaan iskeneen monta kuukautta itse teon jälkeen.

– Kyllä niitä takaisinkin saadaan, Pasanen kommentoi vene- ja perämoottorivarkauksien selviämisastetta.

Perämoottori lähtee usein kesämökin läheltä

Pasasen mukaan eniten veneitä ja perämoottoreita kähvelletään kesämökkien lähettyviltä. Syynä tähän on se, että kesämökeillä ei yleensä ole kameravalvontaa eikä kunnon hälytysjärjestelmiä.

Perämoottorien ja pikkuveneiden lisäksi uutena, nousevana rikosilmiönä ovat nykyään arvovenevarkaudet. Niitä oli pelkästään pääkaupunkiseudulla viime vuonna neljätoista. Vain kahdessa tapauksessa arvokas vene saatiin takaisin.

Pasasen mukaan arvoveneiden varkauksien tiimoilta on viitteitä ulkomaisista tilauskeikoista eli ulkomainen rikollisryhmä on tullut Suomeen varastamaan arvoveneitä. He toimivat ripeästi, ja vene katoaa nopeasti ulkomaille.

– Kun ammattilaiset ovat asialla, niin he tietävät, mitä tekevät. He osaavat olla herättämättä huomiota, Pasanen sanoo.

Poliisi, tulli ja rajavartiolaitos ovat sopineet uusista toimintatavoista, joilla arvovenevarkauksia pystyttäisiin estämään. Pasanen ei halua tarkemmin avata viranomaisten yhteistyötä.

– Tavoitteena on tehdä Suomesta venevarkaille mahdollisimman epämiellyttävä paikka, hän sanoo

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.