Peräkkäisten bussihyökkäysten tutkinta valmistui: Poliisi epäilee miehiä kaappauksesta – ulkomaalaistaustaiset epäillyt eivät tunteneet toisiaan

Bussihyökkäykset mahdollisesti terrorismia 3:02
Tapausta puitiin joulukuussa myös MTV:n TV-uutisissa, jossa vieraana oli sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Poliisi on saanut valmiiksi Uuraisilla ja Loimaalla linja-autoissa tapahtuneiden välikohtausten tutkinnat. Välikohtaukset tapahtuivat joulukuun alussa kahdessa linja-autossa. Molemmat tutkinnat ovat siirtyneet syyteharkintaan.

Molemmat teoista epäillyt, noin 30-vuotiaat miehet olivat sekavassa tilassa puuttuessaan linja-autojen kulkuun. Poliisin mukaan tapaukset eivät liity mitenkään toisiinsa.

– Esitutkinnassa ei ole tullut esiin seikkoja, jotka yhdistäisivät tapauksia toisiinsa, eivätkä miehet ole esitutkinnan perusteella tunteneet toisiaan, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Mies käyttäytyi aggressiivisesti

Uuraisten tapaus tapahtui itsenäisyyspäivän alla, 5. joulukuuta, kun epäilty mies alkoi käyttäytyä aggressiivisesti linja-autossa, ryntäsi kuljettajaa kohti ja tarttui tätä ranteesta.

Tämän jälkeen autossa olleet matkustajat taltuttivat epäillyn ja pitivät häntä linja-auton lattiaa vasten poliisipartion tuloon asti. Miehen aggressiivinen käytös jatkui vielä poliisin paikalla ollessa.

Välikohtauksen alussa linja-auton nopeus oli noin 80 km/h. Mies kertoi kuulusteluissa olleensa sekaisin lääkkeistä ja kannabiksesta. Varsinaista motiivia hän ei ole teolle selvittänyt.

Matkustajat puuttuivat tilanteeseen

Loimaan välikohtaus tapahtui päivää aikaisemmin, 4. joulukuuta 2018.

Epäilty mies tarttui linja-auton rattiin ja onnistui vääntämään siitä niin, että linja-auto ohjautui vastaantulevien kaistalle ja osui toiseen linja-autoon. Tässäkin tapauksessa muut matkustajat puuttuivat tilanteeseen.

Loimaan tapauksessa linja-auton nopeus taajama-alueella oli noin 35 km/h. Mies ei ole kuulusteluissa antanut selvitystä teolle ja näin ollen myöskään motiivi ei ole tarkkaan selvillä.

Epäillyt ulkomaalaistaustaisia

Molemmat teot siirtyivät syyttäjille syyteharkintaan ja niiden päärikosnimike on kaappaus.

Uuraisten tapauksessa asiaa tutkitaan epäillyn aggressiivisen käyttäytymisen takia myös virkamiehen vastustamisena ja lievänä pahoinpitelynä. Lisäksi häntä epäillään rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Loimaan tapauksessa muuna rikosnimikkeenä on kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia ja kotoisin eri maista. Molemmat ovat edelleen vangittuina.

Lue myös:

    Uusimmat