Pellettilämmitys

Lämmitysmuodon valinta on omakotitalon rakentamista suunnittelevalle yksi ensimmäisiä päätettäviä kysymyksiä. Lämmitysmuodon valinnan jälkeen sen edellyttämille teknisille laitteille on varattava oma tilansa.

Meiltä on kyselty kovasti puupellettilämmityksestä. Nyt Joka Kodin Asuntomarkkinat kävi tapaamassa rakentajaa, joka tarkan harkinnan jälkeen päätyi siihen. Ari Minkkinen perustelee valintaa näin:

"Se on käytössä edullinen. Perustamiskustannukset ovat hiukan kalliimmat kuin esimerkiksi öljylämmityksessä, mutta käyttökulut tuovat tämä aikanaan takaisin."

Laitteen valmistajan - EkoTek Bioenergy Oy - edustaja, Ora Niini vahvistaa asian:

"Sähkölämmitys maksaa Suomessa siirtohintoineen ja muine kuluineen 8 - 8,5 senttiä kWh. Öljy on syksynä sahannut 4,2 - 5 senttiä kWh tuntumassa ja maalämmölle lasketaan yleensä 3,5 - 4 senttiä kWh. Pellettilämmityksen kulut ovat kotitaluksille noin 3 senttiä kWh."

Minkkinen valitsi monienergiakattilan, jossa pelletin lisäksi on mahdollista polttaa myös öljyä ja puuklapeja. Kattilassa on myös 6 kW sähkövastus.

"Ensisijainen ajatus on käyttää pellettiä koko ajan. Kesällä voi polttaa öljyä ja klapi on lähinnä teoreettisen kriisin varalle... mitä milloinkin halvimmalla saa."

Sähkökatkoskaan ei lämmitystä katkaise. Kattilan kylkeen tulee aggregaatti, jolla saadaan jauhettua sen verran sähköä, että pellettien tai öljyn polttaminen onnistuu ja voi sitä vielä riittää muutamaan lamppuun ja telkkariinkin.

Pelletit tuodaan talolle säiliöautolla, josta ne puhalletaan letkua pitkin kovalla paineella siiloon. Siilon seinät ja katto on suojattu kovaa vauhtia lentävien papanoiden iskuilta kumimatolla ja seinässä on ylipaineputki suodattimineen - suodatin on tarpeen siksi, ettei pöly pääse leviämään ympäri maisemaa.

Siilon pohjassa on sitten pohjakappale, jonka kautta pelletit lähtevät kuljetusruuvin vauhdittamina putkea pitkin viimeiselle matkalleen kohti kattilaa. Kattila kehittää lämmitysveden lisäksi myös lämpimän käyttöveden.

Puulämmityksen aiheuttamista pienhiukkauspäästöistä on viime aikoina alettu puhua yhä enemmän. Niini huomauttaa, että viime aikaisten tutkimusten mukaan niistä kuitenkin suurin osa on kaukokulkeumaa ulkomailta:

"Pääasiassa ne ovat liikenteen aiheuttamia ja sopivaan vuodenaikaan siitepölyä. Pellettejä polttamalla näitä ei olennaisesti lisätä tai vähennetä."

Pelletit takassa

Pellettien polttamista tavallisessa tulisijassa ilman erityisjärjestelyjä, kuten tuulettimia tai imureita on pidetty mahdottomana. Nyt kotkalainen Pelletti-Arina Ky on kehittänyt yksinkertaisuudessaan nerokkaan lisälaitteen, jonka avulla niitä voidaan käyttää niin kiukaissa kuin kaakeliuuneissa.

Keko sytytetään etirivistä vaarattoman rypsiöljyn avulla. Raotetaan hiukan luukkua vedon saamiseksi ja keko alkaa palaa tyylikkäästä ja hallitusti.

Enitenhän tästä hyötyvät sellaiset taloudet, joissa polttopuuta ei ole omasta takaa saatavissa. Lisäetuja tietysti on roskattomuus, tilansäästö ja hinta – kuutio pellettejä vastaa kahta ja puolta kuutiota koivuhalkoja. Huoltoasemalla kahdenkymmenen kilon pellettisäkki, jolla lämmittää saunan monta kertaa maksaa viisi euroa; sillä rahalla ei koivuhalkoja saa kuin yhteen pesälliseen.

Tuhkaa jää hyvin vähän ja sen voi käyttää vaikkapa puutarhaan.

Lisätietoja: www.pellettiarina.com

(JKA 6.2.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja