Pelastusaluksella vietetty juhannus voi kuulostaa erikoiselta, mutta vapaaehtoisia on tänäkin vuonna tunguksi asti: "Mieluummin täällä kuin muualla"

Näin ihminen pelastetaan veneestä – MTV Uutiset Live lähti seuraamaan meripelastajien harjoituksia 10:20

MTV Uutiset seurasi, kun Espoon edustalla harjoiteltiin meripelastustehtävää sunnuntaina. Halukkaita meripelastukseen jopa juhannuksena on runsaasti.

Tuomas Mäkinen ja Toni Laine tulivat Pirkanmaalta pääkaupunkiseudulle viettämään juhannusta meripelastuksen merkeissä.

– Aika samantyyppisiä tehtäviä kuin Pirkanmaalla, veneet ovat vähän isompia ja liikenne vähän vilkkaampaa, Mäkinen toteaa.

Toisin kuin moni muu nuori mies, pirkanmaalaiset pitävät meripelastuksessa koetusta juhannuksesta. 

– Kyllä tämä tulee ehdottomasti halusta auttaa, se tulee syvältä rinnasta ja vetää vesille myös juhannuksena. Mieluummin valitsen tämän paikan kuin muun, Mäkinen selittää. 

– Itse olen ollut jo 12 vuotta mukana toiminnassa. Kyllä siitä on jo tullut perinne, että on punainen paita ja punainen vene, kyllä täälläkin juhannusfiilis on, Laine kertoo. 

Laine muistuttaa, että vesillelähtöön on syytä varautua huolella, ja varmistaa että on itse kunnossa varusteiden lisäksi. 

Halukkaita paljon

Pelastusristeilijä Jenny Wihurilla on tänäkin juhannuksena mukana 11 vapaaehtoista meripelastajaa, ja hakijoita on enemmän kuin heitä voidaan kouluttaa. Meripelastuskouluttaja Marjo Vaha kertoo, että vapaaehtoiseksi voi hakea ottamalla yhteyttä paikalliseen meripelastusyhdistykseen. 

– Tyypilliset tehtävät ovat hinauksia, jos polttoaine loppuu tai vene hajoaa, ja jos akku on yöllä loppunut niin käydään antamassa apuvirtaa, Vaha kertoo. 

Normaali juhannusliikenne

Aluksen päällikkö Pekka Lappalainen kertoo, että juhannuksen vesiliikenne on sujunut normaalisti, ja suuremmilta ongelmilta on vältytty.

– Paria karilleajoa ihmeellisempää ei ole ollut, toivotaan että tilanne jatkuu samanlaisena. 

Lappalainen epäilee, että liikenteeseen on rahtusen vaikuttanut polttoaineen korkea hinta.

– Ihmiset saattavat sen takia pysyä pikkaisen enemmän satamissa, mutta toisaalta viileä alkukesä viivästytti veneilykauden alkua, ja nyt vesiliikenne alkaa vilkastua kun kesälomat lähtevät pyörimään, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat