Pauli Aalto-Setälä ja Erkki Tuomioja tähdittävät Kirjapiirin teokset

AVAn Kirjapiirin juontajat Pauli Aalto-Setälä ja Erkki Tuomioja tähdittävät syksyn uutuuskirjoja. Katso, millaisia arvioita teokset saavat!

AVAn tiistaisin klo 19.30 nähtävän Kirjapiiri-sarjan joka jaksossa Pauli Aalto-Setälä ja Erkki Tuomioja antavat arvionsa syksyn uutuuskirjasta asteikolla 1–5. Tällaisia arvosanoja miehet ovat antaneet kirjailijavierailijoidensa teoksille.

Juha Itkonen: Hetken hohtava valo

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

"Minusta tämä on yksi Itkosen parhaista teoksista ja sietäisi olla Finlandia-ehdokaskin."

Erkki Tuomioja: 4 tähteä

"Arvostan sitä, että hän on tehnyt erittäin tarkkaa työtä. Jokin jäi mielestäni kuitenkin puuttumaan."

Mirkka Lappalainen: Jumalan vihan ruoska

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

"Minusta kirja on hieno, se on myös erinomaisen hyvin kirjoitettu. Suosittelen tätä kirjaa kaikille, jotka ovat meidän historiasta kiinnostuneita."

Erkki Tuomioja: 5 tähteä

"Mirkka Lappalainen on nuoren polven historiankirjoittajista ja -tutkijoista ehdotonta ykköskaartia. Jään mielenkiinnolla odottamaan, siirtyykö hän tekemään historiallisia romaaneja."

Rosa Meriläinen: Nainen punainen

Pauli Aalto-Setälä: 2 tähteä

"Tätä on hankala arvostella, sillä on hän oli erinomaisen hyvä haastattelussa välittämään tunteita ja tätä tarinaa hienolla tavalla. Se ei täysin tässä romaanissa ainakaan minulle välittynyt."

Erkki Tuomioja: 1 tähti

"Rosa Meriläinen on uskomattoman pulppuava ihminen ja valloittava kaikin puolin, mutta ei tämä ole hänen alaansa. Itse historioitsijana ensimmäisenä pistää silmään historialliset pienet virheet ja kielikukkaset."

Leevi Lehto (James Joyce): Ulysses

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

"Parempi olla täysin rehellinen: en ole lukenut teosta ollenkaan. Ulysses on hyvin harvojen teos. Upeaa, että Lehto näki noin valtavan vaivan! Annan täydet viisi tähteä huolimatta siitä, etten ole lukenut teosta."

Erkki Tuomioja: 5 tähteä

"Ei Joycelle voi antaa kuin viisi pistettä. Kiitän Leevi Lehtoa siitä, että hänen työnsä kautta olen jonkin verran oppinut ymmärtämään muuten erittäin vaikeaa teosta."

Riikka Pulkkinen: Vieras

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

"Pidin tästä kovasti. Kirjassa oli aika hauska kerrontatapa, jolloin tarina oli ikään kuin kuultavissa koko ajan. Siinä oli helppo elää mukana."

Erkki Tuomioja: 4 tähteä

"Kirjan teema on vähän vieras. Teologia ei aukene tai puhuttele minua, mutta kirja on hyvin kirjoitettu. Loppua kohden tarina nivoutui hyvin yhteen."

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

Pauli Aalto-Setälä:

"En anna yhtään tähteä ihan vain siksi, etten ole nähnyt koko kirjaa – tässä oli ihan kellontarkka markkinointisuunnitelma, jonka mukaan yhdet vedokset tulivat vain Erkille – mutta pidän arvokkaana sitä, että taas Viro tulee meille tutummaksi."

Erkki Tuomioja: 4 tähteä

"Onhan tämä hyvin kirjoitettu. Varmasti tulee myöskin olemaan menestys, mutta se muistuttaa sen verran Puhdistusta toistona, että jätän sen tällä kertaa neljään tähteen."

Pekka Hiltunen: Sysipimeä

Pauli Aalto-Setälä: 4 tähteä

"Pidin tätä hyvänä, teksti on dekkariksi todella kansainvälistä luokkaa. En kyllä pelännyt tarpeeksi, joka olisi tarpeen silloin, kun dekkaria lukee."

Erkki Tuomioja: 3 tähteä

"Tämä on keskimääräistä paremmin kirjoitettu dekkari/trilleri, siinä on tehty paljon työtä – mutta minua häiritsee se, että Studion rakenne on niin epäuskottava. Muistuttaa liiaksi Stieg Larssonia."

Anna Kortelainen: Ei kenenkään maassa

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

"Kortelainen valitsi kaikkein vaarallisimman kilpailulajin mitä kirjallisuuteen tulee. Yhdistämällä tiedon ja romaanin kaikki mahdollisuudet, hän onnistui mielestäni ihan loistavasti. Erinomaisen hieno kirja."

Erkki Tuomioja: 5 tähteä

"Jos tästä haluaa jonkun vian etsiä, niin se on ehkä se, että kuusisataa sivua olisi voinut pusertaa viiteensataan. Tämä on kuitenkin niin kantavaa ja hyvin tehtyä tekstiä, että kyllä tämä viisi tähteä ansaitsee!"

Jyri Hänninen: Haluatko todella kirjailijaksi?

Pauli Aalto-Setälä: 4 tähteä

"Hyvä tietokirja varmasti heille, jotka eivät kirjallisuutta vielä tunne tai ovat uransa alussa. Siksi pidän tätä oikein hyvänä tekona. Päivätyötä ei kannata jättää meidän kenenkään."

Erkki Tuomioja: 3 tähteä

"Ehkä on hyvä, että en lukenut tätä, ennen kuin ensimmäisen kirjani kirjoitin (nauraa). Tämä on vähän omalaatuinen sekoitus sisäpiiripamflettia ja ihan hyödyllistä opasta. Voi olla et jompanakumpana olisin antanut enemmänkin tähtiä."

Saska Saarikoski: Sanojen alamainen

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

"Siteeraan toista Saarikoskea tästä kirjasta: Kirjallisuutta voi totta kai tutkia kuten kaikkea muutakin olemassa olevaa, mutta kirjallisuusarvostelu on yhtä mahdotonta kuin harakoiden arvosteleminen, että harakka A on parempi kuin harakka B. Arvostelen silti. Minusta tämä on erinomaisen hyvä kirja. Saskaon taitava kirjoittaja."

Erkki Tuomioja: 5 tähteä

"Vaikka olen lukenut melkein kaiken Saarikoskesta kirjoitetun, niin tässä on kyetty erittäin tiiviiseen ja ymmärrettävään muotoon kertomaan se kaikki sama."

Monika Fagerholm: Lola ylösalaisin

Pauli Aalto-Setälä: 4 tähteä

Sanoisin, että hän on aivan maailmanluokan kirjoittaja ja kirjailija. Aika onnekkaita ne kymmenen, jotka hänen opissaan nyt opiskelevat kirjoittamista. Pidin tästä kirjasta kyllä. Olen samaa mieltä Erkin kanssa siitä, että 600 sivua on aika runsas ilmaisu tälle tarinalle.

Erkki Tuomioja: 3 tähteä

"Tätä todella saa kääntää aika ylös ja alas, jotta siitä saa tolkkua. Ambition taso on ollut osaavalla kirjailijalla erittäin korkealla, mutta jokin siinä jäi vaivaamaan. Ehkä sitä olisi pitänyt tiivistää. Odotin kaiken loksahtavan ymmärrettävällä tavalla lopussa paikalleen, mutta jäi sellainen vaikutelma, että se itse asiassa hajosi."

Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

"Tämä oli yllätys, mielestäni ihan huippukirja. En olisi ikinä arvannut, että kun kirjoitetaan nälkävuodesta, niin siinä on noin sujuvaa ja hyvää seksi- ja rakkauskuvausta. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy, miksi kirja on hyvä – sanoisin, että kirjan pitäisi nousta Finlandia-arvontoihin."

Erkki Tuomioja: 5 tähteä

"Finlandia-palkinnossa on se vaara, että se voi olla kuoleman suudelma esikoiskirjailijalle, mutta kyllä hänellä on mahdollisuuksia panna tästä vieläkin paremmaksi. Tällaisena tämä on harvinaisen ehyt romaani."

Johanna Sinisalo: Salattuja voimia

Pauli Aalto-Setälä: 3 tähteä

"Tykkäsin nimenomaan tästä vaeltamisen ja kävelemisen viisaudesta. Tämä on upeasti tehty, tosin vähän ongelmallinen, kun tässä on fiktiota ja faktaa sekaisin."

Erkki Tuomioja: 3 tähteä

"Jos lähtisin patikoimaan, tämä olisi erittäin hyödyllinen opas – varsinkin sellaiselle, joka ei ole sitä ennen tehnyt. Täytteenä olevat novellit ovat vähän kirjaimellisestikin "naistenlehtikamaa" (Sinisalo itse käyttänyt sanaa, lisää Aalto-Setälä)."

Heikki Ylikangas: Aseveljen petos

Pauli Aalto-Setälä: 4 tähteä

"Heikki Ylikangas, emeritusprofessori, on jo ikämies, mutta erittäin tuottelias ja rakentaa uutta. Näen arvokkaana koko genren, koska historia on aina läsnä ja Viroon tulee uutta näkökulmaa. Parhaimmillaan hän on tässä mielestäni dialogissa."

Erkki Tuomioja: 3 tähteä

"Tykkään Ylikankaan tutkimuksista ja otteesta, hän on poleeminen ihminen ja niin on joskus tarpeenkin olla. Samat asiat voisi kirjoittaa suorasanaisesti ja ehkä selvemmin, koska ei hän nyt kuitenkaan ole romaanikirjailija. Teatterissa tämä näytelmä voisi toimia paremmin."

Pentti Sydänmaalakka: Älykäs johtaminen 7.0.

Pauli Aalto-Setälä: 3 tähteä

Tätä on aika vaikea arvioida, koska tämä on osa isoa kirjakokonaisuutta ja viides niistä. Sydänmaalakan työ on ollut aika merkityksellistä yritysjohtajuuden ja esimiestyön kehittämistä maassa, niin arvioin kirjaa positiivisemmasta kulmasta. Vaikkakin ovatko kaikki, jotka eivät ole lukeneet näitä kirjoja vain tyhmiä johtajia? Siinä riittää meillä vielä hommaa, olla vielä parempia (johtajia).

Erkki Tuomioja: 1 tähti

Olen aikanaan kauppakorkeassa kauan sitten tällaistakin kirjallisuutta joutunut lukemaan, mutta se ei ole koskaan kauheasti iskenyt. Tämä kehystarina on aika naiivi. Kyllä siitä varmaan voi joku saada jotain irti, mutta minusta tämä voisi löytyä ihan monisteenakin.

Mauri Kunnas: Piitles

Pauli Aalto-Setälä: 5 tähteä

Kyllähän tällainen graafinen novelli, kuten Mauri Kunnas sitä kutsuu, on erinomainen. Onhan koko Kunnas sellainen instituutio. Meiltä löytyy kaikki hänen lastenkirjansa ja tämäkin on aivan huippuhieno kirja.

Erkki Tuomioja: 5 tähteä

Samaan päädyin minäkin, koska minuun kolahtaa tietysti Beatles, mutta myöskin Mauri Kunnas. Yhdistelmä on kyllä lyömätön.


Haluatko tutustua kirjoihin lähemmin? Lue myös:KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.

Kuvat: Shutterstock, Kustantamot

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja