Paukkupakkaset panevat sähköverkon koville – "me olemme tuontiriippuvaisia": Näin se vaikutti tänään sähkön hintaan

4:08
Katso video: Näin paukkupakkaset vaikuttivat sähkön hintaan tänään.

Näin paljon sähköä ei kulunut kertaakaan viime talvena.

Pakkanen paukkuu ympäri Suomea todella kovana ja sähkönkulutus on näin ollen myös huipussaan. Tämän talven sähkönkulutuksen huippuluvut taltioitiin aamulla, vaikka vuoden 2016 huippulukemiin ei yllettykään.

– Tänään saavutettiin 14 230 megawatin tuntikeskiteho aamukahdeksan ja -yhdeksän välillä. Se on tämän talven ennätys, toteaa Fingridin valvomopäällikkö Maarit Uusitalo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Leutona viime talvena ei päästy yli 12 000 megawatin kulutuksen.

– Keskivertotalvipäivänä pyöritään 10 000–12 000 megawatin paikkeilla. Vaikka alkuviikosta oli kylmää, niin lumimyräkän aikana jäätiin noin 12 000 megawattiin. 14 000 megawattia ei ole hyvin poikkeuksellinen luku, mutta tämän talven huippu se on, Uusitalo kertoo. 

Sähkönkulutus luonnollisesti painottui niille alueille, joissa on eniten väestöä ja teollisuutta. Uusitalon mukaan tämä käytännössä tarkoittaa Etelä- ja Keski-Suomea.

Mitä sähkö nyt maksaa?

Tukkusähkön hinta määräytyy pohjoismaisessa pörssissä. Millaiseksi sähkön hinta muodostui paukkupakkasilla?

– Tämän aamun hinnat olivat normaalia korkeammat, mutta jäivät kuitenkin tavallisen talvipäivän hintoihin. Aamulla sähkö maksoi 80 euroa megawattitunnilta. Keskihinta taisi olla tälle päivälle noin 70 euroa megawattitunnilta. Nämä eivät ole samoja hintoja kuin mitä kuluttajat maksavat, vaan tukkuhintoja, Uusitalo huomauttaa

Noin kolmannes tänään kulutetusta sähköstä on tuontitavaraa.

– Omaa tuotantoa on 9600 megawattia ja noin kolmannes tuli Ruotsista, Virosta ja Venäjältä. Me olemme tuontiriippuvaisia erityisesti talven huippukulutustilanteissa. Tässä kun ollaan yhteisillä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla, niin sieltä tuodaan, missä sähköä edullisesti tuotetaan.

Uusitalon mukaan Suomen sähköntuotanto ja -tuontikapasiteetti kestää kovemmankin kulutuksen.

– Meillä on edelleen tuotanto- sekä tuontikapasiteettia. Kun ne alkavat loppua, niin toimitusvarmuutta turvaavat tehoreservilaitokset käynnistyvät. Sitä on on energiaviraston kanssa varattuna 611 megawattia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja