Mainos

Patrian johtajille syytteet lahjus- ja kirjanpitorikoksista

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto on päättänyt nostaa syytteen Patrian tytäryhtiön asekauppoihin liittyvässä lahjusjutussa. Syytteen saavat entisen Patria Vammasin toimitusjohtaja Markku Murto sekä talousjohtaja, tykkiprojektin johtaja ja projektipäällikkö ynnä yksi Egyptin kansalainen. Murto ei ole enää Patrian palveluksessa.

Koivisto syyttää heitä törkeästä lahjuksen antamisesta sekä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta tai osallisuudesta niihin vuosien 1999–2007 aikana.

Syyte liittyy teknologian siirtosopimukseen, joka solmittiin Patria Vammasin ja Egyptin sotatarvikeministeriön organisaatioon kuuluvan yhtiön välillä 14. kesäkuuta 1999. Sen päätavoitteena oli ryhtyä Egyptissä valmistamaan Suomessa kehiteltyä kenttätykkiä.

Koiviston mukaan asiassa on todennäköisiä syitä epäillä, että Patrian tytäryhtiön edustajat ovat antaneet huomattavia lahjuksia egyptiläisille virkamiehille. Lahjusten antamisessa on Koiviston mukaan käytetty egyptiläistä agenttitoimistoa ja lahjukset on häivytetty yhtiön kirjanpitoon näennäisellä agentin laskutuksella.

Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä vaatii Patrialle yhteisösakkoa

Koivisto vaatii yhteisösakkoa Patria Land & Armamentille, johon tytäryhtiö on sittemmin sulautunut. Tietyistä rikoksista yrityksille voidaan määrätä oikeushenkilönä rangaistusvastuu. Yhteisösakko voi lain mukaan olla 850–850 000 euroa.

Patria Land & Armament on kiistänyt rangaistusvastuun perusteen, ja asia on Koiviston mukaan epäselvä.

– Nykyistä yhtiötä ei ole rikoksen tekoaikaan ollut olemassa. Toisaalta sulautuva yhtiö pitää lain mukaan ottaa vastaan omaisuuksineen ja velkoineen, Koivisto sanoo.

Hänen mukaansa Helsingin ja Vaasan hovioikeudet ovat päätyneet vastaavissa tapauksissa Koiviston näkemyksen kannalle, mutta lainvoimaista tuomiota ei ole. Korkein oikeus pohtii parhaillaan valitusluvan antamista vastaavanlaisessa asiassa.

Syytteet käsitellään aikanaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.