Pasta virittää hiihtäjät Lahden MM-laduille

Lahden hiihdon MM-kisojen urheilijat hoitavat itsensä viime hetken kisakuntoon tankkaamalla aterioilla reippaanlaisesti hiilihydraatteja pastan muodossa. Valmista pastaa kuluu kisakylän ravintolassa 100-120 kiloa päivässä, mutta perunaa ja riisiä menee huomattavasti niukemmin. Myös vaalea leipä ja mansikkahillo ovat hiihtäjien ja mäkihyppääjien suuressa suosiossa. Amican hoitama Lahden kisakylän ravintola on pystytetty Ankkurin jäähalliin, ja siellä syö kisojen aikana noin 1100 henkilöä päivässä.

Kisaravintolassa on lounaalla ja päivällisellä tarjolla kuusi eri pääruokalajia, joista yksi on aina pastavaihtoehto. Ravintolapäällikkö Kaisu Hyry Amicalta toteaa, että pastan suuri menekki oli ravintolan henkilökunnalle aluksi pienoinen yllätys. - Erikoisin näkemäni annos oli iso lautasellinen kukkuroillaan pelkkää pastaa, ja päällä runsaasti sokeria, hän kertoo. Italian joukkue uskoo makaroniruuan voimaan jopa niin paljon, että sillä on Lahdessa mukana oma kokki pelkkää pastanvalmistusta varten.

Mansikkahilloa määrättömästi

Amican kisakylän ravintola palvelee urheilijoita ja heidän valmentajiaan päivittäin kuudesta aamulla kymmeneen illalla kolmessa eri kattauksessa. Kisaravintolan menu on hyväksytetty sekä kansainvälisellä hiihtoliitolla, kisojen pääsihteerillä että erikseen vielä muutamalla lajivalmentajalla.

Urheilijat aloittavat päivänsä mieluiten jogurtilla, myslillä tai muroilla. Sen sijaan suomalaiskansallisen puuron menekki on vähäinen. - Mansikkahilloa tuntuu menevän aamulla määrättömästi! Yhdellä aamiaisella kuluu noin 36 kiloa hilloa, eikä sen tarvitse olla välttämättä mansikkaa, kunhan on väriltään punaista, ravintolapäällikkö Hyry naurahtaa. Urheilijat syövät aamuisin todella paljon myös vaaleaa leipää. Hyry sanoo, että kisojen alussa ruisleipä ei juurikaan tehnyt kauppaansa, mutta nyt hiihtäjät ja mäkihyppääjät ovat oppineet syömään sitäkin.

Varsinaisilla aterioilla urheilijat syövät huippusuositun pastan lisäksi monipuolisesti vähän jokaista tarjolla olevaa ruokalajia. Projektipäällikkö SOILI SAARINEN kertoo, että seisovasta pöydästä löytyy sekä liha että kalavaihtoehto, keittoa, ruokaisaa salaattia ja ns. trendiruoka. Heikoin menekki on ollut silakkapihveillä, mutta muuten ruoka kelpaa hyvin eikä valituksia ole kuulunut. Kaikki tarjolla oleva liha on suomalaista. - Ruoan määräkin on saatu hiottua hyvin nappiin, kun nyt tiedämme, paljonko ruokailijoita käy päivittäin, Saarinen huomauttaa. Hän toteaa, että sen enempää kisamenestys kuin dopingkaan ei urheilijoiden ravintolassa näy, vaan tunnelma on rauhallinen ja likipitäen harras.

Grillimakkara ja pyttipannu yleisön suosikkeja

Amica muonittaa hiihdon MM-kisoissa myös yleisön, jota varten tapahtumapaikalle on pystytetty useita ravintolatelttoja. Ulkoilmatapahtumien perinteisten suosikkiruokien eli hernekeiton ja grillimakkaran lisäksi yleisö on Lahdessa innostunut etenkin pyttipannusta. Alkupäivien menekin perusteella amicalaiset laskevat, että kisayleisö syö MM-hiihtojen aikana yhteensä noin 9 000 kiloa grillimakkaraa ja 6 500 kiloa pyttipannua. Hernekeittoakin kulunee kisojen aikana noin 900 kiloa, ja pizzaa puolestaan menee autolastillinen päivässä. Myös olutta yleisö kumoaa hyvänlaisesti, juomaa myydään kisa-alueen ravintolateltoissa MM-hiiihtojen aikana yhteensä noin 35 000 litraa. (Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja