Passit laitettiin "paremmuusjärjestykseen": Näin Suomi menestyi – pääsy 190 maahan ilman viisumia

Maailman matkustajaystävällisin passi löytyy Japanin kansalaisilta, sillä se tarjoaa viisumivapaan pääsyn 193 kohteeseen maailmalla. Henleyx Passport Index on listannut maailman matkustajaystävällisimpiä passeja vuodesta 2006 ja Japani on ykkössijalla jo kolmatta vuotta. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Kymmenen passin kärkijoukko on pysynyt käytännössä muuttumattomana tänä vuonna. Japanin jälkeen toisella jaetulla sijalla ovat Singapore ja Etelä-Korea ja kolmantena Saksa. Suomi on jaetulla neljännellä sijalla muiden EU-maiden Italian, Luxemburgin ja Espanjan kanssa. Suomen passilla pääsee ilman viisumia 190 kohteeseen maailmalla. Suomen jälkeen tulevat maat, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia, Hollanti ja Ruotsi.

Suomen sijoitus on pudonnut viime vuosina, sillä sen passi oli listan ykkössijalla vielä vuonna 2014. Suomi on silti pysynyt neljän parhaan joukossa viimeisen 15 vuoden ajan, kun maailmanlaajuista listaa on tehty.

Listalla eniten kirineet maat ovat Kiina ja Arabiemiraatit. Vuodesta 2011 Kiina on noussut 22. sijaa 68. sijalle listalla, kun taas Arabiemiraatit ovat nousseet jopa 50 sijaa sijalle 15. Arabiemiraatit ovat erityisesti vahvistaneet diplomaattisia siteitään maailmalla, mikä on avannut sen kansalaisille pääsyn 67 kohteesta 174 kohteeseen maailmalla.

Listan viimeisenä on Afganistan, jonka kansalaisilla on viisumivapaa pääsy vain 26 kohteeseen.

Koronaviruksen takia maiden suunnittelemat koronapassit lisäävät luultavasti eriarvoisuutta, arvioi Henley & Partnersin puheenjohtaja Christian H. Kaelin. Pääsy rokotteisiin ja rokotteiden jakeluohjelmat ovat hyvin erilaisia maiden välillä, joten kansalaiset jakautuvat siinä, millainen mahdollisuus heillä on koronapassiin.

Lue myös:

    Uusimmat