Pasi Mustonen selvensi olympiaryhmän valintaprosessia: "Äärimmäisen harvoin kolme parasta maalivahtia lähtee minkään palloilumaajoukkueen mukaan"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue nimettiin torstaina. Ryhmässä ei ollut mukana Noora Rätyä, mutta olympiapelit ovat silti mahdollisia, jos ykkösvahdiksi nimetty Anni Keisala sairastuu. Päävalmentaja Pasi Mustonen selvensi valintaprosessia julkistuksen jälkeen.

Mustonen kertoi, että Calgaryn MM-kisoihin oli tarkoitus nimetä kolme parasta maalivahtia. Tuolloin mukana olisi ollut Räty, Anni Keisala ja Meeri Räisänen. Rätyä ei kuitenkaan nähty MM-kaukalossa. Maalivahdit päätettiin roolittaa olympiaturnausta varten, joten jokaiselle maalivahdille olisi oma varapelaajansa. 

Ykkösvahtina toimii Keisala, mutta hänen sairastuttua lennätettäisi Räty mukaan Pekingiin. Joukkueen GM Tuula Puputti vahvisti, että periaatteessa koronaan sairastuneiden pelaajien tilalle voi nimetä uuden pelaajan koko turnauksen ajan.

– Tilanne olisi aivan toinen, jos Anni ei olisi käyttänyt mahdollisuuttaan. Koska emme päässeet testamaan uutta strategiaa, päätimme roolittaa maalivahdit, Mustonen sanoo.

– Epidemiologinen tilanne tukee tätä valittua strategiaa. Mitä pidemmälle sitä mietittiin, niin sitä enemmän se vahvistui. Ylivoimaisesti merkittävin tekijä näihin valintoihin on Anni Keisalan upea suoritus Calgaryssä, Mustonen jatkaa.

Räty ei ole vielä vastannut, että ottaakohan hän ykkösvahdin varapelaajan roolin vastaan. Mustonen on asiaa kysynyt usemman kerran, mutta ei ole vielä saanut vastausta. Mustoselta kysyttiin useaan otteeseen valintaprosessin logiikkaa. Päävalmentaja yritti selventää, että miksi joukkueita roolitetaan.

– Äärimmäisen harvoin kolme parasta maalivahtia lähtee minkään palloilumaajoukkueen mukaan. Me olemme roolittaneet ja ymmärrän, jos strategiaa arvostellaan ja sitähän saa arvostellakin. Meillä tapeltiin ykkösmaalivahdin, kakkosmaalivahdin, kolmosmaalivahdin paikoista, koska se kokeilu Calgaryssä ei onnistunut, Mustonen sanoi.

– Se on totuus. En voi muuta sanoa siihen kuin, että näin olemme tehneet. Me olemme toimineet parhaan osaamisemme mukaan. Kaikki ovat sitoutuneet noihin päätöksiin, Mustonen totesi.

Pekingin talviolympialaiset käydään 4. - 20. helmikuuta. Naisten kiekkoturnaus käynnistyy päivää aiemmin. Suomi kohtaa tuolloin Yhdysvallat.

Lue myös:

    Uusimmat