Parveke kesäkuntoon

On jälleen aika parvekkeen pestä kasvonsa kesää varten. Nyt hankitaan uudet kalusteet tai kunnostetaan vanhat ja istutetaan väriläiskäksi ensimmäiset kesäkukat.

Talven jäljiltä parvekkeella on nuhruista. Pöly peittää pinnat ja viihtyisyydestä ei ole tietoakaan. Onkin jälleen aika kunnostaa parveke käyttökuntoon. Parvekkeen perusteellisen pesun jälkeen on syytä kiinnittää huomiota kalusteisiin. Tarvitaanko jotain uutta vai saisiko vanhoista uudistamalla tai uudelleen sijoittelemalla toimivan kokonaisuuden?

Useimmilla parvekkeilla tärkeintä on niukan tilan hyödyntäminen mahdollisimman hyvin. Kokoontaitettavat tuolit, kulmapöydät ja seinille kiinnitettävät kukkahyllyt jättävät tilaa myös oleskelulle. Viihtyisillä kalusteilla ja onnistuneella sisustuksella on merkitystä sille viihdytäänkö parvekkeella, ja tuleeko siitä kesäinen olohuone - vaiko pelkkä romunkeräyspaikka.

Parvekkeen kunnostus viihtyisäksi voi onnistua taitavalta viitseliäisyydellä ja pienellä remonttitaidolla, jos aikaa on tarpeeksi ja vanhat kalusteet ovat kunnostuskelpoisia. Kirpputorilöydöistä saa maalaamalla mielenkiintoisia ja persoonallisia kalusteita. Ne, jotka eivät tunnustaudu kotinikkareiksi turvautuvat kuitenkin useimmiten uuteen.

Puukalusteet suosituimpia

Oli aika, jolloin muovikalusteet olivat suosittuja helppohoitoisuutensa ja halpuutensa vuoksi. Nykyään myydyistä kalusteista kaksi kolmannesta on puisia, neljännes muovisia ja loput metallisia. Iholle mukavan lämmin puukaluste onkin hyvä valinta, sillä se kestää hyvin hoidettuna vuosikymmeniä. Painekyllästettyä puuta ei nykyään enää suositella, sillä se on ongelmajätettä, joka kyllä kestää lahoamatta, mutta on vaikea hävittää. Painekyllästetyn puun tuntee useimmiten sen hivenen vihertävästä väristä.

Uudet puukalusteet käsitellään öljyllä tai niille tarkoitetulla kyllästeellä ennen käyttöä. Vanhat puukalusteet keväthuolletaan pesemällä ne vedellä, jossa on mietoa saippuaa. Pinttynyt lika lähtee yleensä viimeistään juuriharjaa apuna käyttäen. Jos ekologisia seikkoja haluaa huomioida niin puutarhakalusteiden kunnostuksessa on tärkeää edetä askel askeleelta. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttipä mitä pesuainetta hyvänsä, pesuliuoksen pitäisi olla ensin mahdollisimman laimea, ja sitä kannattaa sitten vahventaa vasta asteittain tarpeen mukaan. Mikäli mahdollista, puhdistus kannattaa tehdä viemärikaivon päällä.

On tärkeää varmistaa, että kaluste on puhdas ennen kuin levittää öljyä sen pintaan, jotta lika ja pöly eivät tarttuisi tiukasti kiinni ja aiheuttaisi homeen kasvua. Jos kalusteessa on tahroja tai tummia jälkiä, jotka eivät häviä puhdistettaessa, niitä voi hioa kevyesti hiekkapaperilla. Puhdistuksen ja kuivumisen jälkeen pinta voidaan käsitellä puuöljyllä tai ulkokalusteita suojaavalla kyllästeellä, joka voidaan levittää pehmeällä harjalla tai liinalla. Jos puukalusteita säilytetään maaterassilla, kannattaa ennen kalusteiden käyttöönottoa kaikki niiden maata koskettavat pinnat käsitellä kyllästysaineella, jottei maasta nouseva kosteus tunkeutuisi kalusteiden jalkoihin.

Puhdasta jälkeä

Helppohoitoiseksi mielletyt muovikalusteet puhdistetaan mieluiten pesuaineilla, jotka eivät sisällä klooria tai fosfaatteja. Muovipinnoille on olemassa myös erikoispesuaineita, mutta ne ovat usein turhan myrkyllisiä. Miedot käsitiskiaineet ovat hyviä lianpoistajia, samoin hieman vahvemmat yleispuhdistusaineet. Kannattaa muistaa, että liian raju hankaaminen tuhoaa muovipinnan. Talven aikana kalusteiden metalliosiin ilmestynyt ruoste puolestaan lähtee sitruunahapolla tai pesusoodaliuoksella, tai viimeistään hiomalla. Ruosteenestoaineita kannattaa välttää, sillä ne ovat vahvoja myrkkyjä.

Kalusteiden istuintyynyt kaipaavat nekin usein talven jälkeen pesua. Kauhtuneet ja rikkinäiset tyynyt voi joko päällystää uudelleen tai vaihtaa uusiin. Tyynyillä saa parvekkeelle myös helposti uutta ilmettä. Tämän kesän trendiparveke voi olla esimerkiksi itämainen tai merihenkinen. Sisustaa voi myös esimerkiksi japanilaiseen tyyliin, johon sopivat bambukalusteet. Tärkeintä on, että samaa tyyliä noudatetaan johdonmukaisesti alusta loppuun.

Kekseliäisyydellä ei parvekkeella ole rajoja. Joku voi ripustaa seinälle vaikka vanhan röijyn, toinen kasvattaa kukkaritilässä minitomaatteja ja purkeissa yrttejä. Joku haluaa sisustaa parvekkeelle pienoisterraarion kaktuksille ja toinen taas suosii orkideoja. Paljon matkustava voi koristaa parvekkeen hyllyt vaikka kauniilla lasipulloilla tai kangaskasveilla. Parvekkeita on yhtä monenlaisia kuin omistajiakin.

Parveke lämpiää ja koristautuu kesäiseksi

Ulkonäköön liittyvien seikkojen lisäksi parvekkeella viihtymiseen vaikuttaa myös sen lämpimyys. Kun illat ovat vielä kylmiä ja mieli halajaa ulos, voi ratkaisuna olla pationlämmitin. Kotiparvekkeenkin tai -terassin käyttöaikaa pitenee roimasti nestekaasulla tai sähköllä toimivalla infrapunalämmittimellä. Esimerkiksi 10kW pationlämmitin luo miellyttävän oleskelulämmön yli 20 neliömetrin alueelle. Lämmön siirtyminen tapahtuu infrapunasäteilynä, joten lämpö ei karkaa tuulessakaan. Jotkut lämmittimistä voi myös kiinnittää kattoon tai seinään, joten ne eivät vie paljon tilaa.

Parvekkeen lattian lämmikkeeksi käyvät esimerkiksi puuritilät tai muovi- ja kaislamatot. Puu on paljaalle jalalle mukavampi kuin kostea ja kylmä kivipinta, vaikka kivilaatoistakin löytyy hyviä vaihtoehtoja. Sinänsä kauniit ja helposti väriä parvekkeelle antavat kangasmatot taas kastuvat helposti sateessa ja homehtuvat, joten parvekkeen lattialle sopivinta ratkaisua kannattaa harkita tarkkaan.

Kun kaikki muu on valmista, kesäkukat kruunaavat uudistuneen parvekkeen ilmeen. Keväällä, jo huhti-toukokuussa, kaipaamme kukkia ympärillemme. Orvokit, narsissit ja krookukset ovat ensimmäiset ilonlähteet viherpeukalon parvekkeella. Ne kestävät pientä yöpakkastakin. Kevään piristykseksi hankittu orvokki kukkii oikein hoidettuna koko kesän, joten sitä ei kannata heittää pois siinäkään vaiheessa kun pöydälle tai parvekelaatikoihin hankitaan varsinaiset kesäkukat, pelargonit, samettikukat, annansilmät, ahkeraliisat tai muut. Orvokit voi sijoittaa niiden joukkoon tai siirtää kukkimaan sivupöydälle.

Teksti: Nina Pinjola
Kuvat: Anttila, Kodin Ykkönen.

Lue myös:

    Uusimmat