Parsa-aika parhaimmillaan

Mietoa ja hienostunutta parsaa käytettiin pitkään lääkekasvina. Nykyään parsa on arvostettu herkku, jonka ympärille rakennettaan kokonaisia aterioita.

Parsa maistuu keitettynä sellaisenaan, mutta sopii erinomaisesti myös salaatteihin, keittoihin ja muihin ruokiin. Vihreää parsaa kannattaa kokeilla myös grillattuna!

Paras parsa-aika on maaliskuusta kesäkuuhun. Tuore parsa on napakka ja kiinteä. Nuput varren päässä ovat umpinaiset ja tiiviisti supussa.

Herkkä parsa säilyy parhaiten kylmässä, kosteassa ja pimeässä. Kotona parsatangot kannattaa kääriä kosteaan astiapyyhkeeseen.

Vähäkalorinen herkku

Parsa on yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Se on kasvikunnan paras foolihapon lähde. Parsa on hyvin vähäkalorista – yhdessä versossa on alle 4 kcal energiaa. Parsassa on runsaasti kaliumia ja ravintokuitua.

Parsa kuuluu liljakasveihin. Sitä kasvaa Etelä-Euroopassa luonnonvaraisenakin. Ohutta villiparsaa muistuttavaa parsaa viljellään esimerkiksi Espanjassa. Parsan versot poimitaan nuorina ja mehevinä.

Sekä valkoinen että vihreä parsa maistuvat tuoreina todella herkullisilta. Valkoisessa parsassa on hienostunut, lievä karvaus, joka taittuu keitinveden sokerilla. Vihreästä parsasta taas tunnistaa nuoren herneenpalon aromia.

Parsan keitto-ohjeet

Kiehauta 2 litraa vettä puolelle kilolle parsaa, lisää 1 rkl suolaa ja 2 palaa sokeria. Myös tilkka sitruunamehua sopii keitinveteen hyvin. Lisää parsat ja anna niiden kiehua hiljalleen.

Vihreä parsa ja ohuet valkoiset parsat kypsyvät 5–7 minuutissa. Tukevampi valkoinen ja violetti parsa vaativat 10–15 minuutin keittoajan.

Parsan tulee keittämisen jälkeenkin olla napakkaa, joten vältä ylikeittämistä. Kypsyys on varminta tarkistaa maistamalla. Valuta parsat hyvin esimerkiksi astiapyyhkeen tai talouspaperin päällä.

Keitä parsat laakeassa kattilassa lappeellaan. Teräksinen tai pinnoitettu paistinpannu on myös hyvä.

Paistettua parsaa ja serranokinkkua

2 rkl oliiviöljyä
6 viipaletta serranokinkkua
12 parsatankoa
pippuria

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Lorauta puolet öljystä uunivuokaan. Puolita kinkkuviipaleet pituussuunnassa. Leikkaa parsojen sitkeät puumaiset päät pois.

Kääri kinkkuviipale kunkin parsan ympärille. Aseta käärityt parsat uunivuokaan ja sivele lopulla öljyllä. Mausta pippurilla.

Paista noin 10 minuuttia. Tarjoa valkosipulilla maustetun majoneesin kanssa.

Lisää parsareseptejä:

Teksti: MTV3
Lähde: Kotimaiset kasvikset ry
Kuvat: Lehtikuva ja MTV3

Lue myös:

    Uusimmat