Pariskunnan katoamismysteeri Savukosken erämaassa: Sivullinen antoi kartan, kompassin ja neuvoi selkeän reitin, pari eksyi silti

Lapissa Savukosken Kemihaaran erämaa-alueelle syyskuussa kadonneen pariskunnan nainen on edelleen löytymättä.

Seitsemänkymppisen pariskunnan mies löytyi kuolleena metsästä viime perjantaina.

Poliisi jatkaa vuonna 1949 syntyneen naisen etsintöjä, mutta hätäetsinnät päättyivät jo viime viikolla. Nyt etsintöjä jatketaan resurssien ja sään mukaan.

– Etsinnät eivät käytännössä lopu, ennen kuin nainen löytyy, mutta suurimittaiset etsinnät on jo lopetettu. Mielestämme ei ole enää mahdollista, että nainen löytyisi elossa, joten etsintöjä tehdään tilanteen mukaan, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Ijäs Lapin poliisista kertoo.

Sivullinen piirsi karttaan reitin

Oulun seudulta kotoisin oleva pariskunta nähtiin elossa viimeisen kerran lauantaina syyskuun 16. päivä Kemihaaran erämaa-alueen retkeilyreitillä.

Pariskunta oli lähtenyt kävelemään Keskirovasta kohti Kemihaaraa, kun sivullinen mies tapasi heidät metsäpolulla. Tuolloin pariskunta vaikutti olevan kaikin puolin kunnossa.

– Heillä ei ollut mitään hätää, mutta he olivat hukassa. Sivullinen mies antoi heille kartan ja kompassin ja piirsi kartalle reitin heidän autolleen. Reittiä pitkin he olisivat päässeet suoraan perille, Ijäs kertoo.

Pariskunta oli pukeutunut ulkoiluvaatteisiin, mutta heillä ei ollut mukanaan mitään kantamuksia, kuten reppuja tai laukkuja. Sivullinen ei nähnyt, että pariskunnalla olisi ollut eväitä tai vesipulloja.

– Meillä on sellainen käsitys, että he ovat olleet päiväretkellä. Mikään ei viittaa siihen, että heidän oli tarkoitus olla pitempään maastossa.

Poikkesivat selkeältä reitiltä

Sivullisen tapaamispaikasta pariskunnalla oli noin kymmenen kilometrin matka matkailuautolleen, joka oli pysäköity Kemihaaraan majoituspaikan parkkialueelle. Jostain syystä pariskunta kuitenkin poikkesi miehen neuvomalta reitiltä.

– Reitti on ollut selkeä. Jos siltä ei olisi poistunut, niin olisi varmasti osannut perille, Ijäs sanoo.

Vuonna 1945 syntynyt mies löytyi kuolleena noin puolivälistä matkaa, mistä olisi ollut viisi kilometriä autolle.

Mies ei löytynyt merkityltä reitiltä, vaan metsästä muutaman sadan metrin päästä polkujen ulkopuolelta. Vapaaehtoiset löysivät miehen. Miehen kuolinsyytä selvitetään kuolemansyyntutkintana.

– Sitä emme tietenkään tiedä, missä vaiheessa pariskunta on harhautunut reitiltä.

Eksyivät metsään

Maastosta löytyi kadonneille kuuluneita vaatekappaleita jo aiemmin viime viikolla noin 500 metrin päästä miehen löytöpaikasta.

Naisesta ei ole vielä löytynyt mitään merkkejä.

– Teemme kadonneen henkilön etsintää, mitään muuta emme tässä vaiheessa epäile. Kyse on eksymisestä metsään, Ijäs sanoo.

Naista on etsitty miehen löytymispaikan lähialueilta, mutta erämaaolosuhteissa etsintä on haastavaa.

Etsinnöissä on käytetty apuna koiria.

– Kaikki lähiseudun rakennukset on tarkistettu jo alkuvaiheessa eikä niistä löytynyt mitään. Naisen olinpaikasta ei ole toistaiseksi mitään tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja