Paranna hedelmällisyyttäsi: Varaa aurinkomatka

Lapsesta haaveilevan kannattaa varata talvella aurinkomatka. Tutkimusten mukaan auringonvalo lisää nimittäin hedelmällisyyttä, Daily Mail uutisoi.

Lasta haluavien pariskuntien kannattaa varata matka aurinkolomalle, tutkimustulos paljastaa. European Journal of Endocrinologyssä julkaistu artikkeli pohjaa tietonsa moniin eri tutkimustuloksiin.

Artikkelin mukaan auringonvalo lisää hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla. Auringonvalossa kehomme saa D-vitamiinia, jolla on positiivisia vaikutuksia kummallekin sukupuolelle. Naisilla D-vitamiini lisää keltarauhashormonin tuotantoa 13 prosentilla ja estrogeenin tuotantoa 21 prosentilla, mikä tasapainoittaa kuukautiskiertoa ja helpottaa hedelmöittymistä. Myös miesten hedelmällisyys paranee, koska D-vitamiini on välttämätöntä spermantuotannon kannalta. D-vitamiini lisää myös testosteronin tuotantoa, millä on positiivisia vaikutuksia miesten libidoon.

Havainnot voivat selittää, miksi hedelmällisyysluvut laskevat talvella ja kohoavat kesällä Pohjois-Euroopassa. Naisten on todettu ovuloivan vähemmän talvikuukausina. Myös munasolut kiinnittyvät kohtuun tuolloin epätodennäköisemmin.

Auringonvalon ja hedelmällisyyden yhteys on todettu myös eläinkokeissa. Tutkimusten mukaan täydessä pimeydessä pidetyt naaraspuoliset jyrsijät ovat vähemmän hedelmällisiä kuin muut ja niillä on enemmän raskausajan komplikaatioita. Myös pimeässä pidetyillä koiraspuolisilla jyrsijöillä hedelmällisyys putosi jopa 73 prosenttia.

Tutkimuksen johtaja Elisabeth Lerchbaum muistuttaa, että vaikka auringonvalo lisää hedelmällisyyttä, on tärkeää muistaa myös auringon vaarat.

– Ihmiset voivat viettää enemmän aikaa auringossa tai ottaa D-vitamiinilisiä, jotka ovat turvallinen ja halpa tapa lisätä D-vitamiinitasoa, Lerchbaum sanoo.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock, rtem

Lue myös:

    Uusimmat