Paperivaloa, höyhenlamppuja ja halogeenia

Sohva
Habitare sisustusmessut 2001, Aeron osastoCopyright MTV Oy 2001
Julkaistu 19.09.2001 17:04

Puhtautta ja harmoniaa. Keveyttä ja kuulautta. Siinä valaistuksen suunnittelijan pääperiaatteet tämän syksyn "valotrendeissä". Yksilöllisyys, omaperäisyys ja selkeät linjat ovat suomalaisten valaistussuunnittelijoiden valttikortteja maailmallakin, tosin kovin pitkälle ei kansainvälisillä valomarkkinoilla ole vielä päästy. Metsäkansa ei osaa vieläkään satsata valaistukseen. Valojen ja varjojen leikki on enemmänkin belgialaisten puuhaa.

Pallovalot lattiallaKoti.Nyt-osasto Habitare sisustus messuilla.Copyright MTV Oy 2001

Vaikka valot ja valaisimet ovat tärkeä osa sisustusta, niin valitettavan usein ne jäävät toisarvoiseen asemaan. Kattoon ripustetaan yksi lamppu ja se on sitten siinä. Aivan kuin keskellä huonetta hohtavaa valaisinta ei olisi olemassakaan. Pölyt pyyhitään muuton yhteydessä ja sama kapistus kiikutetaan seuraavaan kotiosoitteeseen.

Sisustussuunnittelijat laittaisivat suomalaisetkin leikkimään valoilla ja varjoilla. Ajatonta ja pitkäaikaista valaistusta suunnitteleva satsaa kalliisiin halogeenivaloihin, trendien perässä kulkeva etsii marketeista jotain halvempaa. Valopallo lattialle, höyheniä kattokruunuun tai rypistetty paperivalaisin seinälle. Siinä tämän syksyn vinkkejä sisustuksen ammattilaisilta.

Suomalaiset jälkijunassa

Yksinkertaisuus on valttia valaisimissa, Quasar-valaisinYksinkertaisuus on valttia valaisimissa, Quasar-valaisin Aeron osastolla Habitare-sisustusmessuilla.Copyright MTV Oy 2001

Valaistussuunnittelija Harri Kumpulainen antaa sapiskaa suomalaisille. Metsäkansa ei osaa hyödyntää valoja, vaikka voisi kuvitella, että juuri pitkä ja pimeä talvi inspiroisi satsaamaan valoihin. Valaistuksen ammattilaisia löytyy enemmän esimerkiksi Belgiasta ja Saksasta.

-Valaistus tulee aina jälkijunassa. Omakotitalon rakentaja satsaa parkettiin ja ehkäpä vielä huonekaluihinkin, mutta pihasuunnitteluun tai valaisimiin ei enää yleensä ole rahaa, kertoo Kumpulainen Halogen Galleriasta Helsingistä.

Pikku hiljaa valaistuksen suunnittelu on kuitenkin nostanut häntäänsä. Työmäärä on kasvanut vuosi vuodelta, iloitsee koteihin "avaimet käteen" -periaatteella valoja suunnitteleva Kumpulainen. Trendeistä valaistussuunnittelijat eivät suuremmin perusta, koska lamppuja vaihdetaan niin harvoin, pitää niiden myös olla ajattomia. Laavalamput tulevat ja menevät. Halogeenivaloihin erikoistunut Kumpulainen sanoo, että tällä hetkellä suosittuja materiaaleja ovat alumiini ja rosteri. Alumiini siksi, että sitä on suhteellisen helppo muotoilla ja sen lämmönjohtokyky on hyvä. Kromi puolestaan on jo vähän out.

-Kaikista tärkeintä on kuitenkin ajattomuus ja laatu. Ja laadusta täytyy myös olla valmis maksamaan, toteaa Kumpulainen.

Paperivaloista harmoniaa

Irina Påttin suunnittelema paperivalo, Habitaren sisustusmessut 2001Irina Påttin suunnittelemat paperivalot, Habitaren sisustusmessut 2001Copyright MTV Oy 2001

Japanissa paperivalaisimet ovat kuuluneet sisustusperinteeseen jo vuosisatoja. Meillä Suomessa perinne on vasta alkamassa, mutta yllättävän moni on innostunut asiasta. Paperipintojen vaihtelut muodostavat kuvioita, jotka valo herättää henkiin. Näin on esimerkiksi Irina Påttin Lumidesign-valaisimissa.

-Lähtökohtani on lumi ja sen valkeus. Suunnittelen valaisimia, jotka ovat neutraaleja ja soveltuvat siksi monenlaiseen sisustukseen. Tavoittelen töissäni harmoniaa ja siitä kertoo myös esimerkiksi Sanomatalon kellarissa oleva valoteos nimeltä "Rauha olkoon". Lumi tavallaan peittää myös sodan jäljet ja haavat, kuvailee Pått teoksiensa syntymistä. Kiinalaisen sisustusopin mukaan neliö on harmoninen muoto ja siksi Irina Pått suosii suunnittelemissaan valaisimissa neliömuotoa.

Irina PättIrina Pätt on suunnitellut Lumi design-nimisen paperivalaisin sarjan.Copyright MTV Oy 2001

Paperivalo -niminen yritys puolestaan yhdistää läpikuultavaa vesileimapaperia voimakkaaseen teräkseen. Vastakohdat sopivat yhteen ja luovat yhtä aikaa kevyen ja jykevän vaikutelman. Taideteosmainen valaisin luo myös pehmoisen tunnelman, jonka kuitenkin pilaa ajatus pölyistä ja siitä, miten ne saa paperin pinnalta helposti pyyhittyä. Käytännöllisyys jää valitettavan usein suunnittelijoilta huomiotta. Paperista tehtyä valaisinta ihaileva saattaa myös miettiä paloturvallisuutta. Irina Pått vakuuttaa, että tarpeeksi voimakkaalla energiansäästölampulla voi paperivalaisinta käyttää vaikkapa lukulamppuna. Yleensä ne kuitenkin toimivat tunnelmavaloina.

Käytännöllisyys ennen kaikkea

pinkki kynttilälamppu, Habitaren sisustusmessut 2001Day-liikkeen osasto, Habitaren sisustusmessut 2001.Copyright MTV Oy 2001

Kodin valaistuksen suunnittelussa on kaikista tärkeintä muistaa toimivuus ja joustavuus. Makuuhuoneeseen sopii tunnelmavalo, mutta keittiössä ja kylpyhuoneessa tarvitaan tehoa. Ja yksi kattolamppu ei olohuoneen valaisemiseen riitä. Alan ammattilaiset suosittelevat olohuoneeseen viidestä kymmeneen valopistettä, muunneltavia, suoria sekä himmennettäviä valoja. Lukunurkkaan tarvitaan tehoa, mutta esimerkiksi television taakse pehmeää taustavaloa. Lasten huoneessa on muistettava turvallisuus eli se, että roikkuvat johdot kiinnitetään seiniin ja ylimääriset pistorasiat suojataan.

Paperivalon osasto Habitaren sisustusmessut 2001Paperivalon osasto Habitaren sisustusmessuilla 2001.Copyright MTV Oy 2001

Yleisvalaistuksessa kannattaa myös hyödyntää luonnonvaloa, mikäli sitä ikkunoista kotiisi pyrkii. Kukkaronnyörejään kiristävä miettii myös tarkkaan milloin valaisimeen laitetaan hehkulamppu ja milloin energiansäästölamppu. Vanhaan uskomukseen, että loistelamput kuluvat kun ne sammutetaan ja sytytetään usein, ei enää ole uskomista. Eli valot pitäisi sammuttaa aina kun niitä ei tarvitse. Syysiltojen iloksi ja tunnelman luojaksi riittää myös kynttilän lepattava liekki.

Teksti ja kuvat: Tanja Huutonen


Motivan energiansäästövinkkejä.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle