Mainos

Pankkien vakuutusmyyntiä vanhuksille arvostellaan - täysi hyöty 100-vuotiaana

Pankit kauppaavat uutistoimisto STT:n tietojen mukaan säästövakuutuksiaan myös iäkkäille asiakkaille, joille ei todennäköisesti ehdi olla niistä juurikaan hyötyä.

Pienituloiset eläkeläiset ovat ostaneet säästövakuutuksia, jotka erääntyisivät täysmääräisesti vasta heidän täyttäessään sata vuotta.

STT:n hallussa on aineisto OP-Pohjolan kahdelle yli 80-vuotiaalle pienituloiselle eläkeläiselle myymästä säästövakuutuksesta, jotka on tarkoitettu pitkäkestoiseen sijoittamiseen. Tapaukset ajoittuvat vuosille 2006 ja 2008.

Säästövakuutusta voi toisinaan hyödyntää perintösuunnittelussa. Kummassakaan OP-Pohjolan tapauksessa ei ole kyse siitä, koska molemmat henkilöt ovat naimattomia ja lapsettomia naisia.

Lakimies Riitta Kokko-Herrala Kuluttajavirastosta korostaa, että säästövakuutuksista on ikäihmisille hyötyä vain, jos he ovat varakkaita.

- Ne voivat olla vanhuksille järkeviä ainoastaan, jos suunnitellaan sitä, miten perintö jaetaan, Kokko-Herrala sanoo.

Finanssivalvonnalle useita valituksia

Molemmissa OP-Pohjolan tapauksissa pankki perii merkintäpalkkion lisäksi viisi prosenttia säästösummasta, jos asiakas kuolee alle 100-vuotiaana.

Toisin kuin vapaaehtoisissa eläkevakuutuksissa asiakkaalla on mahdollisuus lunastaa säästövakuutukseen sijoitettu summa takaisin, mutta se ei ole koskaan kannattavaa ainakaan ensimmäisten vuosien aikana.

Vakuutuspäällikkö Sanna Sarelius OP-Pohjolasta korostaa, ettei hän pysty kommentoimaan tapauksia tarkemmin, koska ei tiedä niiden yksityiskohtia.

- Ensin asiakkaan kanssa tehdään sijoituskartoitus, jossa tarkoituksena on selvittää, millainen tuote sopisi parhaiten, ja kuinka paljon hänellä on kokemusta sijoitustuotteista. Sen jälkeen ruvetaan yhdessä asiakaskohtaisesti miettimään sopivinta ratkaisua, Sarelius selittää toimihenkilöille annettua ohjeistusta.

Toimistopäällikkö Timo Peltonen Finanssivalvonnasta kertoo, että ikäihmisten säästövakuutuksista on tehty kymmenkunta valitusta viiden vuoden aikana. Hänen mukaansa valituksia on tullut usean pankin toiminnasta. Valtaosassa tapauksista ikäihmisen kuoleman jälkeen perilliset ovat ihmetelleet, miksi vakuutuksen tuotto on jäänyt niin pieneksi.

- Pankin pitäisi myyntitilanteessa arvioida tarve: onko se todellinen, vai sopisiko jokin muu tuote paremmin kyseiselle henkilölle, Peltonen sanoo.

Totuus pinnan alla

Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan toimitusjohtaja Irene Luukkonen kertoo, että ikäihmisten säästövakuutuksiin liittyviä valituksia ei tilastoida erikseen iän perusteella. Kuluvan vuoden aikana Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan on tullut kaikkiaan 82 säästö- ja sijoitusvakuutusta koskevaa valitusta tai tiedustelua.

Kuluttajavirastosta myönnetään, että moraalisesti arveluttavien säästövakuutuksien yleisyydestä on hankala saada tietoa.

- Se on hyvin arka asia, koska siitä kysyttäessä vanhukset usein miettivät, että omaiset jo kyttäävät perintöä. Lisäksi ikäihmiset harvoin ottavat itse asiaa puheeksi, sanoo Kokko-Herrala.

Toimistopäällikkö Peltonen Finanssivalvonnasta peräänkuuluttaa myyjien vastuuta. Hänen tiedossaan on myös muutamia tapauksia, joissa ikäihmisille on myyty vapaaehtoisia eläkevakuutuksia.

- Sitä toivoisi, että alalla olisi korkea moraali, mutta sitä on vaikea opettaa, sanoo Peltonen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.