Paloittelumurhaaja-Pönkää epäillään törkeistä ampuma-aserikoksista – poliisi tutkinut kohta kaksi vuotta

Paloittelumurhasta tunnetuksi tullut, nyt petosrikoksista vankilassa istuva Markus Pönkä on jälleen epäiltynä törkeistä rikoksista.

Asiasta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat

Käräjäoikeuden tiedoista käy ilmi, että Pönkään on kohdistettu takavarikkoja törkeisiin ampuma-aserikoksiin liittyen.

Epäilty 200 000 rikoshyöty

Tapauksen tutkinnanjohtaja Juha Springare ei vahvista epäillyn nimeä, mutta hän kertoo, että tapauksessa on yksi keskeinen pääepäilty. Yhteensä rikoksesta epäiltyjä on kymmenkunta, ja rikosnimikkeitä on noin 60. 

Keskiössä on petosrikoksia, joiden rikoshyödyn epäillään olevan yli 200 000 euroa. Rikoksilla tavoiteltiin tiettävästi 600 000 euron hyötyä.

Springare kertoo, että ensimmäiset tutkintatoimet rikoskokonaisuuteen liittyen tehtiin noin kaksi vuotta sitten, kun ensimmäinen juttuun liittyvä rikos tuli poliisille esitutkintaan.

– Esitutkinnan edetessä on tullut esille tämä suurempi vyyhti, hän kertoo.

Toisen ampuma-aserikoksen tekoaika on marraskuu vuonna 2021, toisen taas viime vuoden maaliskuu.

Pönkä oli vapaalla tammikuusta 2020 maaliskuuhun 2022

Paloittelusurmaaja Markus Pönkä tehtailee valituksia vankilassa Suomen ennätysvauhtia – tällaisista asioista hän on valittanut

Epäillään taas aseiden muokkaamisesta

Epäilyt törkeistä ampuma-aserikoksista tulivat ilmi tutkinnassa.

– Kun esitutkinnan edetessä on tehty etsintöjä, on löytynyt ampuma-aseita ja aseiden muokkaamiseen ja muuttamiseen liittyvää tarpeistoa, Springare kertoo.

Osa aseista on saatu haltuun muiden rikosten myötä, osassa niiden alkuperää yhä selvitetään.

Pönkä on aiemminkin ollut syytteessä törkeästä ampuma-aserikoksesta. Vuonna 2022 kerrottiin, että miehen syytettiin pitäneen hallussaan konetuliaseiden osia ja muutelleen aseita ja niiden osia kaupallisessa tarkoituksessa. 

Paloittelumurhaaja Markus Pöngän asunnosta löytyi erityisen vaarallisia aseita ja lähes 3000 patruunaa 1:22
Paloittelumurhaaja Markus Pöngän asunnosta löytyi erityisen vaarallisia aseita ja lähes 3000 patruunaa, Rikospaikka kertoi vuonna 2022.

Petoksissa toistuva malli

Petosrikokset toteutettiin Springaren mukaan tietynlaisella toistuvalla mallilla.

– Petosrikoksissa oli tiettyä samaa tekotapaa, toistuvuutta. Osassa oli variaatioita, hän luonnehtii.

Pönkä on aiemmin tuomittu pitkään vankeusrangaistukseen hänen tehtailtuaan sadoilla tuhansilla euroilla kymmenien ihmisten nimiin luottoja, joita hänellä ei ollut aikomustakaan maksaa takaisin.

Poliisi on syytteen nostamisen määräpäivän siirrolla halunnut pitää huolta, että sen asiassa tekemät takavarikot pysyvät voimassa. Springare kertoo poliisilla olevan takavarikossa muun muassa teknisiä laitteita, ampuma-aseita ja niiden muunteluun liittyvää välineistöä.

Lue myös:

    Uusimmat