Pallaksen lumivyöry: Lumesta pilkottava ahkio paljasti syvälle hautautuneen lapsen viimeisen sijan

"Olosuhteet olivat poikkeuksellisen huonot" 1:58
Tällaiset olivat olosuhteet Pallastunturissa onnettomuuden sattuessa.

Suomalainen äiti ja lapsi jäivät lumivyöryn alle tiistaina ja löytyivät myöhemmin kuolleina.

Muoniossa Pallastunturilla tiistaina lumivyöryn jälkeen kadonnut alaikäinen lapsi on löytynyt kuolleena, kertoi poliisi torstaina. Perheen äiti löydettiin kuolleena tiistai-iltana. He olivat onnettomuuden sattuessa hiihtovaelluksella.

Lumivyöryn alle jääneet äiti ja hänen 12-vuotias poikansa olivat vyöryn alle jäädessään palaamassa useamman yön hiihtovaellukselta kohti Pallastunturin hotellia.

Vyöryalue, jolta äitiä ja poikaa etsittiin, oli 85 metriä leveä ja 270 metriä pitkä, eli vyöryn kokonaispinta-ala oli noin 2,2 hehtaaria. Vyöryn lähtöalue oli noin 330 metriä leveä.

Poika löytyi vyöryalueen pohjoisen puolen laidasta, vyöryn loppupäästä, kertoi poliisin toimintaryhmän vetäjä Antte Lauhamaa torstai-iltana tiedotustilaisuudessa. Poika oli hautautunut syvälle lumeen, mutta mukana ollut ahkio paljasti sijainnin.

– Ahkio näkyi lumen seasta. Se pystyttiin näkemään nyt paremmalla kelillä. Hän oli ahkiossa kiinni, hautautuneena noin metrin ja 50 senttiä lumen alla, Lauhamaa kertoi.

Tiistaina löytynyt äiti oli noin 150 metrin etäisyydellä torstaina löytyneestä pojasta.

– Erona oli se, että äidin hautautumissyvyys oli noin 50 senttiä. Poika oli hautautunut huomattavasti syvemmälle.

Lumesta pilkottava ahkio näytti syvälle hautautuneen lapsen viimeisen sijan 7:01
Katso video tiedotustilaisuudesta: Lumesta pilkottava ahkio näytti syvälle hautautuneen lapsen viimeisen sijan.

Hätäpuhelu ennen vyöryä

Äiti soitti hätäpuhelun huonojen sääolojen takia ennen vyöryä tiistaina kahden aikaan iltapäivällä. Lapin pelastuslaitokselta lähetettiin kaksi yksikköä paikalle, ja saapuivat hälytyskohteeseen 50 minuutin kuluttua hätäpuhelusta.

– Alue tarkistettiin. Hälytyskohdasta, mistä ilmoitus oli tehty, ei löytynyt mitään jälkiä, koska olin valtava myrsky ja tuisku, kertoi palopäällikkö Pekka Väliheikki.

Etsintöjä laajennettiin ja kaikki lähialueiden tuvat ja reitit tarkistettiin. Ketään ei löydetty.

– Tuvalta, jossa äiti ja lapsi olivat yöpyneet, saimme tiedon, että he olivat lähteneet kohti hiihtämään kohti Pallasta.

Olosuhteet tunturissa olivat sekä Väliheikin että Lauhamaan mukaan erittäin rankat. Yli 20 metriä tuulta, yli 20 astetta pakkasta ja erittäin huono näkyvyys.

– Näkyvyys on todennäköisesti aiheuttanut sen, että he ovat eksyneet reitiltä ja joutuneet lumivyöryalueelle. Ja samaan aikaan on tapahtunut lumivyöry, Lauhamaa sanoi.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa kuolemansyyn selvittämisenä.

Lumivyöry vei kahden hengen Pallaksella – katso koko tiedotustilaisuus 28:18
Lumivyöry vei kahden hengen Pallaksella – katso koko tiedotustilaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat