Näin Pallaksen tragedia eteni hätäpuhelusta pojan löytymiseen

"Olosuhteet olivat poikkeuksellisen huonot" 1:58
"Olosuhteet olivat poikkeuksellisen huonot", palopäällikkö ja poliisi kertoivat medialle etsinnöistä Pallaksella.

Pallaksen lumivyöryssä kuoli kaksi ihmistä.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, kuinka tapahtumat kulkivat Pallastunturilla tapahtuneessa lumivyöryssä, jossa kuoli äiti ja 12-vuotias poika.

Äiti ja poika jäivät lumivyöryn alle 2. tammikuuta Pallastunturilla oltuaan hiihtovaelluksella. Äiti löytyi kuolleena tiistaina noin kello 22.00 ja poika torstaina noin kello 11.30

Lumivyöry tapahtui Muoniossa sijaitsevan Pallastunturin Pyhäkurussa. Lumivyöryn alle jääneet äiti ja poika olivat palaamassa useamman yön hiihtovaellukseltaan takaisin hotellille. Äiti ja poika olivat omatoimisella hiihtovaelluksella kahdestaan.

Poliisi kertoo, että alueella oli tapahtuma-aikaan yli 21 asteen pakkanen ja kova tuuli. Näkyvyys oli huono. Äiti soitti hätäkeskukseen sääolosuhteiden aiheuttamien ongelmien vuoksi tiistaina 2.1. noin kello 14.

Pelastuslaitos vastaanotti tehtävän ja ajoi moottorikelkalla äidin puhelussa kertoman reitin, mutta eivät löytäneet hiihtäjiä. Poliisi liittyi tehtävälle tiistaina kello 16.00. Etsinnät käynnistettiin yhdessä Lapin pelastuslaitoksen ja Vapepan kanssa.

Etsinnöissä ilmeni, että Pyhäkurussa oli tapahtunut noin 400 metriä leveä lumivyöry.

3D-kartta näyttää: Tällainen on Pyhäkuru, jossa lumivyöry tapahtui 0:21

Tältä näyttää Pyhäkuru, jossa lumivyöry tapahtui

Etsinnät jatkuivat keskiviikkona haastavissa olosuhteissa

Etsintöjä jatkettiin keskiviikkona 3.1. ja torstaina 4.1. Lapin poliisin, Lapin rajavartioston, Vapepan, pelastuskoirien ja pelastushelikopterin voimin. Etsinnät keskitettiin Pyhäkurun alueelle.

Poliisin mukaan olosuhteet etsinnälle olivat erittäin haastavat lumivyöryriskin, lumivyöryn valuma-alueen laajuuden, kovan tuulen, pakkasen ja pakastuneen lumen takia. Pelastuskoiria voitiin käyttää etsinnöissä hyvin vähäisiä aikoja kerrallaan kovan pakkasen takia.

Etsinnät keskeytettiin tiistai- ja keskiviikkoöiden ajaksi.

Lapsi löytyi kuolleena torstaina

12-vuotias poika löytyi kuolleena torstaina 4. tammikuuta äidin löytöpaikan läheisyydestä Pyhäkurusta.

Poliisi kertoo jatkavansa tutkintaa kuolemansyyn selvittämisenä.

Poliisi kiittää etsintään osallistuneita henkilöitä ja yhteistyötahoja.

Lue myös:

    Uusimmat