Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Palkkioissa jopa 20-kertainen ero – näin kunnanvaltuutetut tienaavat eri puolilla Suomea

Kuntapäättäjien palkkioissa on valtakunnallisesti suuria eroja. Suurimmat palkkiot maksetaan Helsingissä, jonka valtuuston jäsen kuittaa yhdestä kokouksesta 355 euroa. Varsinais-suomalaisessa Vehmaan kunnassa palkkiot ovat koko maan pienimmät. Siellä kuntapäättäjille maksetaan 15 euron kokouspalkkio.

Kuluvalla valtuustokaudella eli 2013–2016 kunnanvaltuutetun ja kunnanhallituksen jäsenen keskimääräinen kokouspalkkio on ollut 70 euroa, selviää Kuntaliiton tekemästä kuntakohtaisesta selvityksestä. Valtuuston puheenjohtajat sen sijaan ovat saaneet keskimäärin 101 euroa ja hallituksen puheenjohtajille on maksettu keskimäärin tasan sata euroa.

Kunnat, jossa valtuutettujen kokouspalkkiot ovat olleet suurimmat 2013–2016

1.       Helsinki 355 euroa

2.       Espoo 300 euroa

3.       Vantaa 200 euroa

4.       Tampere 180 euroa

5.       Kauniainen 170 euroa

Erot palkkioiden määrissä johtuvat Kuntaliiton erityisasiantuntija Sirkka-Liisa Piipposen mukaan kuntien asukaslukueroista.

– Isommilla kunnilla tehtäväkenttä on laajempi ja kokousmäärät ovat suurempia, kun taas pienissä kunnissa on pienempiä asioita, Piipponen selittää.

Selvityksen mukaan alle 2000 asukkaan kunnissa valtuutettujen kokouspalkkiot ovat keskimäärin 43 euroa, kun taas yli 100 000 asukkaan kunnissa valtuutetuille maksetaan keskimäärin 197 euron kokouspalkkioita.

Kunnat, jossa valtuutettujen kokouspalkkiot ovat olleet pienimmät 2013–2016

1.       Vehmaa 15 euroa

2.       Sipoo 20 euroa

3.       Luhanka 25 euroa

4.       Hailuoto, Jämijärvi ja Utsjoki 30 euroa

5.       Lestijärvi 31 euroa

Kunnanvaltuusto saa itse määrittää luottamushenkilöille myönnettävien kokouspalkkioiden suuruuden. Nykyiset summat saattavat uuden valtuuston aloittaessa muuttua.

– Yleensä edellinen valtuusto päättää seuraavan valtuuston kokouspalkkioista, joten itselleen valtuutetut eivät palkkioiden määriä päätä, Piipponen kertoo.

Piipponen ei usko, että ihmiset lähtisivät ehdolle maksettavien kokouspalkkioiden vuoksi.

– Niin paljon on töitä ja palkkiot ovat kovin minimaalisia, että ei varmaan raha ole kenelläkään houkuttimena, hän ajattelee.

Luottamushenkilöiden saamat korvaukset eivät päädy kokonaisuudessaan luottamushenkilöiden taskuihin. Kyseisistä maksuista peritään yleisesti luottamushenkilömaksu eli puoluevero.

Keskimäärin puoluevero on 10 prosenttia, kertoo Kuntaliiton tekemä selvitys. Selvityksen mukaan suurimmillaan puoluevero on 2013–2016 kauden aikana ollut 80 prosenttia, kun taas pienimmillään se on ollut vain viisi prosenttia. Puolueen kunnallisjärjestöt päättävät itsenäisesti puolueveron suuruudesta, joten summissa on suuria eroja.

Luottamushenkilöiden työstä voidaan maksaa myös vuosipalkkioilla. Keskimäärin valtuuston puheenjohtajien vuosipalkkio on 2006 euroa. Kunnanhallitusten puheenjohtajat taas saavat keskimäärin 2500 euroa ja toimialalautakunnan puheenjohtajalle maksetaan keskimäärin 864 euron vuosipalkkioita, selviää samaisesta selvityksestä.


Lisätty täsmennys puolueverosta 11.4. klo 9.06.

Lue myös:

    Uusimmat