Paljonpuhuvat kartat: Näin Suomi jakaantuu suosituimman puoleen ja ehdokkaan perusteella

Mitä eurovaaleista jäi käteen – MTV:n vaalistudio summaa annin 4:59
Mitä eurovaaleista jäi käteen – MTV:n vaalistudio summaa annin

Suomen kartalla värit vaihtuvat, kun vaalipiirejä tarkastellaan suosituimman puolueen ja suosituimman ehdokkaan perusteella. Eteläisessä Suomessa sininen vaihtuu vaaleanpunaiseen. 

Esimerkiksi Helsingin vaalipiirin ylivoimaisesti suosituin puolue oli Kokoomus, mutta ylivoimaisesti eniten ääniä saanut ehdokas oli Vasemmistoliiton Li Andersson

Anderson oli suosituin ehdokas peräti kahdeksassa vaalipiirissä. Hänen perässään eniten vaalipiirejä voittanut ehdokas oli Keskustan Katri Kulmuni kahdella vaalipiirillä. 

Ahvenanmaan maakunnan vaalipiirin ylivoimainen ääniharava oli RKP:n Anton Nilson. Hänen 9 196 äänestään peräti 8 091 tuli Ahvenanmaalta. 

Tämä äänisaalis ei kuitenkaan riittänyt EU-parlamenttiin asti, RKP:lta ainoana ehdokkaana läpi meni Anna-Maja Henriksson, joka oli Vaasan vaalipiirin ääniharava.

Keskusta vei tuttuun tapaansa Lapin, Oulun ja Savo-Karjalan vaalipiirit. Lappi ja Oulu menivät Kulmunille, Savo-Karjala Elsi Kataiselle.  

Muu Suomi noudatti kaavaa jossa ääniharava tuli vaalipiirin voittaneesta puolueesta. 

Keski-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pirkanmaan, Satakunnan, Hämeen, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan vaalipiirit äänestivät toisin. Nämä kaikki vaalipiirit voitti Kokoomus, mutta ääniharava oli Li Andersson. 

Lue myös:

    Uusimmat