Paljastiko Yhdysvallat tarkoituksella, missä yksi sen 170-metrinen "ydinpelotteen kruununjalokivistä" liikkuu?

Venäjä julkaisi videon, jossa sen mukaan risteilyohjuksia laukaistaan merellä sukellusveneestä 0:48
Venäjä julkaisi huhtikuussa videon, jossa sen mukaan risteilyohjuksia laukaistaan merellä sukellusveneestä.

Ydinasevaltioiden ydinpelotteesta vastaavat, ballistisia ohjuksia kantavat sukellusveneet jos mitkä ovat sota-aluksia, joiden tehtävä on lähinnä piiloutua.

Mitä paremmin ne ovat piilossa, sitä todennäköisemmin ne kykenevät epätoivottavan tosipaikan tullen ampumaan ohjuksensa. Niinpä alusten liikkeistä niiden operatiivisilla purjehduksilla ollaan yleensä hyvin, hyvin vaitonaisia.

Nyt Centcom (United States Central Command), Yhdysvaltain Lähi-Idästä ja muun muassa Afganistanista vastaava hallinnollinen sodankäyntialue, on tehnyt sangen poikkeuksellisen eleen.

Torstaina se julkaisi tiedotteen, joka muodollisesti kertoi Centcomin komentajan, kenraali Michael Kurillan vierailusta Ohio-luokan ballistisessa ohjussukellusvene USS West Virginiassa (SSBN 736).

Itse aihetta kiinnostavampaa on, että tiedotteessa mainitaan kenraalin visiitin tapahtuneen Arabianmerellä. Toisin sanoen, Yhdysvallat kertoo että yksi sen ydinpelotteen kruununjalokivistä liikkuu – tai on ainakin liikkunut – alueella.

Poikkeuksellinen ele, johon myös Pentagonin piti vastata

Ele oli sen verran poikkeuksellinen, että myös Pentagonin tiedottaja, prikaatikenraali Pat Ryder joutui vastaamaan aihetta koskevaan kysymykseen torstaina pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Ryder ei suoraan vastannut, oliko tiedote tarkoitettu viestiksi esimerkiksi Venäjälle tai Iranille.

– Tämä oli mahdollisuus korostaa sekä demonstroida alueelle ja koko maailmalle, minkälaisia kyvykkyyksiä meillä on, ja näyttää liittolaisillemme sekä kumppaneillemme että jatkamme heidän tukemistaan, Ryder muotoili.

USS West Virginia on 170 metriä pitkä, 24:llä ballistisella ydinohjuksella varustettu sukellusvene, joka on otettu operatiiviseen käyttöön vuonna 1990.

Sukellusveneen pääasiallisena voimanlähteenä on yksi ydinreaktori, ja sen huippunopeudeksi sukelluksissa ilmoitetaan "yli 20" solmua (yli 37 km/h). Aluksessa on 134 hengen miehistö.


Lue myös:

    Uusimmat