Paljastava karttakuva kertoo, miksi ruotsalaisten Suomen-matkailua suitsitaan yhä – Ohisalo: Ei tietoa, milloin rajoitukset voidaan purkaa: "Ruotsi varmasti ymmärtää"

Matkarajoitukset ulkomaille höllenevät ensi viikolla – Seitsemän uutiset käy läpi, minne on nyt lupa matkustaa 2:10
Katso video: Näin Suomi höllentää matkustusrajoituksia lähialueilleen.

Norjan hallitus ilmoitti höllentävänsä rajoituksia Suomen tapaan ja sallii myös suomalaisten matkustamisen maahan. Maiden tilanne koronavirustartuntojen suhteen on melko samankaltainen.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan terveysviranomaisilla ei ole antaa hallitukselle tarkkoja ohjeita tai seurattavia lukuja siitä, milloin matkustusrajoitukset ruotsalaisten osalta voitaisiin purkaa. Asiassa seurataan koronaviruksen kokonaistilannetta, Ohisalo kertoo.

– Hallituksessa on käyty tästä keskustelua. Meidän terveysviranomaisemme eivät ole antaneet mitään tiettyjä selkeitä raja-arvoja tai seurantalukua vaikkapa tartuntamäärissä tai tehohoitopaikoista. Seurataan isoa kokonaiskuvaa, Ohisalo sanoi.

Ohisalo lisäsi myös, että asiassa seurataan muiden Pohjoismaiden päätöksiä. Ruotsin kanssa halutaan kuitenkin päästä pian takaisin tavanomaiseen tilanteeseen, Ohisalo sanoi.

Pohjoismaiden sisäministerit keskustelivat rajaliikenteen rajoituksista videokokouksessa perjantaina. Ohisalon mukaan ministereiden yhteinen näkemys oli, että vapaa liikkuvuus on tärkeä asia Pohjoismaissa.

– Toivomme epidemiatilanteen rauhoittuvan mahdollisimman pian, jotta voitaisiin hiljalleen päästä takaisin tilanteeseen, jossa rajat näkyvät lähinnä kartalla eivätkä ihmisten arjessa, Ohisalo sanoi.

Norja avaa rajansa suomalaisille mutta ei ruotsalaisille

Norjan hallitus kertoi kokouksen jälkeen höllentävänsä rajoituksia Pohjoismaissa Suomen tapaan. Suomalaiset ja islantilaiset saavat maanantaista lähtien matkustaa Norjaan.

Rajat ovat auki myös tanskalaisille, mistä maiden hallitukset ovat kertoneet jo aiemmin. Ruotsalaiset eivät kuitenkaan saa vielä matkustaa Norjaan, sillä koronaviruksen tartuntariski on yhä korkea Ruotsissa.

Norjan hallituksen mukaan Gotlanti on kuitenkin poikkeus. Maanantaista lähtien Norjassa poistuu myös vaatimus kymmenen päivän karanteenista norjalaisten paluun yhteydessä kaikista Pohjoismaista.

Suomen hallitus päätti torstaina helpottaa matkustusta Baltian maiden sekä Norjan, Tanskan ja Islannin osalta maanantaista lähtien. Rajavalvonnasta maiden välillä luovutaan, eikä näistä maista tulevan ei tarvitse jäädä enää kahden viikon suositeltuun karanteeniin.

Rajan ylitys Ruotsiin helpottuu kuitenkin

Myös Suomessa ruotsalaisten rajoituksia perusteltiin koronaviruksen epidemiatilanteella. Vastaisuudessa rajan yli pääsee kuitenkin aiempaa keveämmin perustein.

Rajan yli sallitaan esimerkiksi työmatkaliikenne tai matkustus vapaa-ajan asunnolle. Ohisalon mukaan Islannin tämänhetkiset rajoitukset jatkuvat maanantaihin asti, minkä jälkeen maa tekee uusia päätöksiä.

Tanska kertoo ratkaisuistaan ensi viikolla. Ruotsi ei ole rajoittanut rajaliikennettä muista Pohjoismaista koronavirusepidemian aikana ollenkaan.

Ohisalo: Ruotsin sisäministeri on ymmärtäväinen

Suomen hallituksen ratkaisu herätti tuoreeltaan huomiota Ruotsissa. Esimerkiksi sisäministeri Mikael Damberg kertoi pettyneensä Suomen päätökseen olla avaamatta rajojaan ruotsalaisille.

Damberg myös vihjasi, että Suomen päätöksellä voisi olla kauaskantoisia seurauksia.

– Meidän kaikkien on kannettava vastuumme siitä, ettemme heikennä pohjoismaista yhteistyötä, Damberg sanoi uutistoimisto TT:lle torstaina.

Ohisalon mukaan keskustelu Dambergin kanssa sujui perjantaina kuitenkin hyvin.

– Ruotsi varmasti ymmärtää, miksi jokainen valtio tekee omat ratkaisunsa, Ohisalo sanoi.

Suomen hallituksen päätökset aiheuttivat Ohisalon mukaan keskustelua, koska Suomi oli ensimmäinen uusia linjauksia tehnyt Pohjoismaa.

– Suomi oli ensimmäisiä näistä maita, joka teki selkeitä päätöksiä näiden maiden osalta. Varmaan sen takia Suomi oli kommenteissa ensimmäisenä mukana, Ohisalo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat