"Pakotteet voivat vaarantaa Itä-Ukrainan tulitauon"

Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista arvioi, että Venäjä vastaa uusiin pakotteisiin ainakin vastapakotteilla.

Venäjän yli tehtävien lentojen kieltäminen vastapakotteena ei ole poissuljettu mahdollisuus, sillä Venäjä on uhannut ylilentokiellolla useita kertoja. 

- Kriisin aikana on ollut nähtävissä, että venäläiset ovat usein myös tehneet, mitä ovat aiemmin sanoneet tekevänsä. 

Pahimmillaan EU:n uudet Venäjä-pakotteet voivat johtaa Itä-Ukrainan tulitauon vaarantumiseen, Smith arvioi.  

Kanerva: Päätös oli yllättävä

EU:n päätös lisätä Venäjän vastaisia pakotteita oli yllättävä, sanoo Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva

Kanervan mukaan Etyjin raporteista käy ilmi, että kokonaistilanne Itä-Ukrainassa on rauhoittunut merkittävästi, vaikka perjantaina julistettua tulitaukoa on rikottu muutamia kertoja. 

Pakotteiden vaikutusta Itä-Ukrainan tulitauolle ei vielä ole Kanervan mukaan mahdollista arvioida. 

Talouden epävarmuus lisääntyy

EU:n ja Venäjän toisilleen asettamat pakotteet näkyvät erityisesti talouden epävarmuuden lisääntymisenä, sanoo Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.  

Tämä vähentää erityisesti investointien määrää ja laskee talouskasvua, hän sanoo. 

EU:n komissio kertoi tänään, että EU aikoo vahvistaa uusien Venäjä-pakotteiden käyttöönoton. Venäjä puolestaan on uhannut vastapakotteilla. Se on väläyttänyt muun muassa mahdollisuutta rajoittaa lentämistä Venäjän yli. 

Korhosen mukaan ei ole mielekästä spekuloida sillä, mitä pakotteet ja mahdolliset vastapakotteet sisältävät, ennen kuin asiasta on virallista tietoa.  

- Jos ennakkotiedot pitävät paikkansa ja EU:n pakotteet ovat jo olemassa olevien pakotteiden melko maltillista laajentamista erityisesti rahoituspuolella, kokonaisvaikutus Suomelle ei ole erityisen suuri. 

Sen sijaan taloudellisen epävarmuuden lisääntyminen Euroopassa ja Venäjällä voi vaikuttaa Suomeen kielteisesti, Korhonen sanoo. Sen vaikutukset säilyvät vielä pakotteiden purkamisen jälkeenkin, hän arvioi. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja