Mainos

Pakolaislapsia voi sijoittua perheisiin – adoptointi mutkikkaampaa

Voiko Suomeen yksin tulleen pakolaislapsen adoptoida? Prosessi ei ainakaan ole kovin yksinkertainen, arvioi Suomen adoptiolautakunnan puheenjohtaja Merja Vuori.

Lautakunta ei ole vielä saanut kyselyitä asiasta. Tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä Suomeen on tullut tänä vuonna yksin jo yli 900 alaikäistä. Maahanmuuttovirasto selvittää nyt, voidaanko pakolaislapsia sijoittaa perhemajoitukseen. Jos näin käy, perheissä voi myöhemmin nousta esiin kysymys lapsen adoptoimisesta.

– Lain mukaan lapsen voi tietyin edellytyksin adoptoida ilman adoptiolupaa, jos hän on ollut sijoitusperheessä pitkään. Asian voi viedä silloin suoraan tuomioistuimeen, Vuori kertoo. Käsittelyn yhteydessä arvioidaan asumisen vakiintuneisuus.

Jos hoitosuhde ei ole pitkä, tarvitaan lupa adoptiolautakunnalta. Tämä koskee myös pakolaisia. Ensin viranomaisen on kuitenkin tutkittava huolellisesti lapsen tausta.

– Kaikissa tapauksissa ja myös pitkään sijoitusperheessä olleiden osalta on aina selvitettävä, onko lapsi adoptiovapaa. Ja voidaanko hänet hoitaa lähtömaassaan.

Vuori muistuttaa, että perheenyhdistäminen on yleensä ensisijainen keino. Kansainvälisesti myös katsotaan, että akuuteissa kriiseissä lapsia ei pitäisi adoptoida.

Suomeen yksin tulleita alle 16-vuotiaita majoitetaan ensin ryhmäkoteihin ja oleskeluluvan saatuaan perheryhmäkoteihin. 16–17-vuotiaat menevät tukiasumisyksiköihin. Sukulaisperheisiin on päässyt 20–30 lasta vuodessa.

– Ainakin seurakunnat ovat saaneet yhteydenottoja perheiltä, jotka olisivat valmiita majoittamaan pakolaislapsia, mainitsee Espoon ryhmä- ja perheryhmäkodin johtaja Mikko Välisalo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.