"Alaikäinen turvapaikanhakija tarvitsee apua aikuisuuteen saakka"

Yksin saapuva pakolaislapsi tarvitsee turvallisuutta 10:49

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut syksyä kohti mentäessä. Yhteensä alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut hieman yli tuhat. Suomen lain mukaan alaikäinen on alle 18-vuotias.

Huomenta Suomessa vierailleet Tapiolan SOS-lapsikylän johtaja Sointu Möller ja Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Juha Kannelmaa sanovat, että yksin, ilman perheitä, Suomeen tulleiden alaikäisten ikä on keskimäärin 14-17-vuotta. Tätä nuorempia tulee harvemmin.

Alaikäiset turvapaikanhakijat sijoitetaan esimerkiksi ryhmäkoteihin tai tukiasuntoihin.

Möllerin mukaan ryhmäkotia voi verrata suomalaiseen lastenkotielämään.

– Jokainen nuori saa oman hoitajan, joka vastaa hänen hoidostaan ja kasvatuksestaan.

Möllerin mukaan alaikäisen kanssa työ alkaa siitä, että hänestä ei välttämättä tiedetä yhtään mitään. Edes yhteistä kieltä ei ole.

– Pidetään huolta siitä, että nuoren ympärillä on aikuisia, jotka pitävät hänestä huolta ja ennen kaikkea luovat turvallisuutta. Nuorta aletaan valmistaa arkeen.

"Jokaisella alaikäisellä oikeus erityiseen suojeluun" 5:09

Kannelmaan mukaan nuoret yleensä kertovat, että salakuljettaja on ollut matkalla mukana. Suomeen saavuttaessa kouluttamattomilla nuorilla ei välttämättä itselläkään ole tietoa, mitä maita matkalla on käyty läpi.

– Harvemmin nuorilla on rahaa. Yleensä mukana on vain pieni laukku, jossa on vaatteita.

Turvapaikanhakijoiden joukossa on yleensä suuri määrä nuoria miehiä. Molemmat asiantuntijat tietävät siihen syyn. Moni tulijoista kulkee salakuljettajen avulla, se on liian kallista suurelle perheelle.

Möller muistuttaa, että oleellista nuorten kanssa toimimisessa ei ole ainoastaan se, kun he saapuvat Suomeen.

Suurin osa alaikäisistä saa turvapaikan. Möllerin mielestä tärkeää olisi miettiä myös sitä, miten luodaan ilman perhettä tänne tulleelle turvaverkosto kohti täysi-ikäisyyttä.

"Pakolaislapset täytyy saatella takaisin tavalliseen elämään" 4:03


Lue myös:

    Uusimmat