Pakkoavioliiton uhkaan vedonneelle tytölle ei myönnetty turvapaikkaa – KHO palautti asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) palautti Maahanmuuttovirastolle (Migri) uudelleen käsiteltäväksi tapauksen, jossa Somaliasta kotoisin oleva alaikäinen tyttö oli hakenut Suomesta turvapaikkaa vedoten pakkoavioliiton uhkaan.

Migri oli vuonna 2019 hylännyt tytön turvapaikkahakemuksen ja myöntänyt hänelle jatkuvan oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella neljäksi vuodeksi.

Tyttö valitti Migrin päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka keväällä 2020 hylkäsi valituksen.

Asia eteni KHO:een, joka tiistaina antamallaan vuosikirjapäätöksellä kumosi Migrin ja hallinto-oikeuden päätökset. Tytön vaatimusten tueksi oli muun muassa esitetty, että tytön setä yritti pakottaa tämän 14-vuotiaana avioliittoon 60-vuotiaan miehen kanssa.

Kertomus tarkentui

KHO:n mukaan asiassa oli kyse siitä, mikä merkitys on annettava vasta hallinto-oikeudelle esitetylle, tarkentuneelle kertomukselle pakkoavioliiton uhasta.

Valituksessaan hallinto-oikeudelle tyttö tarkensi kertomustaan turvapaikkapuhuttelussa kertomaansa verrattuna. Tyttö vetosi siihen, ettei hän ymmärtänyt turvapaikkapuhuttelussa, millä tarkkuudella tapahtumista oletetaan kerrottavan. Hänellä ei myöskään ollut puhuttelussa oikeudellista avustajaa.

KHO:n mukaan asiakirjoista ilmeni, että turvapaikkapuhuttelussa tytölle oli annettu kannustavaa palautetta hänen kertomuksestaan. Migri oli kuitenkin hylännyt turvapaikkahakemuksen kiinnittäen huomiota tytön ulkokohtaiseen ja niukkaan kertomukseen.

Väkivallan uhka olemassa

KHO:n mukaan hallinto-oikeus ei ottanut päätöksessään kantaa uuden, tarkemman kertomuksen merkitykseen tai siihen, olisiko asia syytä palauttaa Migrille tarkentuneen kertomuksen vuoksi. KHO katsoi, että ajantasaisen maatiedon perusteella Somaliassa naiset, jotka kieltäytyvät järjestetystä avioliitosta, ovat vaarassa joutua väkivallan kohteeksi.

–  Tähän nähden ja kun otetaan huomioon uusi selvitys sekä erityisesti lapsen etua koskevat velvoitteet, hallinto-oikeuden ja Maahanmuuttoviraston päätökset on kumottava ja asia on palautettava Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi, KHO linjasi.

Katso myös: 

Toimintaohjelma julki: Näin ihmiskauppaan aiotaan puuttua entistä tarmokkaammin 2:00
Toukokuussa julkaistiin toimintaohjelma: Näin ihmiskauppaan aiotaan puuttua entistä tarmokkaammin

Lue myös:

    Uusimmat