Pakettiautoilijan huolimattomuus tappoi iäkkään polkupyöräilijän – kuski selitti pyöräilijän kuolemaa kypärättömyydellä

0:31
Polkupyöräilijöiden kuolinpaikoille tuodaan toisinaan niin sanottuja "haamupyöriä" muistamaan turmassa kuollutta. Videolla onnettomuuspaikka Helsingin Meilahdesta.

Vuonna 1994 syntynyt pakettiautonkuljettaja tuomittiin sakkoihin hänen törmättyään suojatiellä iäkkääseen polkupyöräilijään. Pyöräilijä kuoli vammoihinsa.

Tapaus sattui Riihimäellä viime marraskuussa. Mies oli ajamassa pakettiautoa Kylänraitin ja Tehtaankadun risteykseen tarkoituksenaan kääntyä Tehtaankadulle. Samaan aikaan pyöräilijä oli tulossa kevyen liikenteen väylää pitkin ja ylittämässä pyörätien jatkeena olevalla suojatiellä Kylänraittia.

Väistämisvelvollisuutta osoittaneesta kärkikolmiota huolimatta kuski ei huomioinut pyöräilijää vaan törmäsi häneen pakettiautollaan.

Pyöräilijä kaatui maahan ja sai kallonmurtuman, aivoruhjeita ja aivojen lukinkalvonalaisen verenvuodon. Vuonna 1932 syntynyt mies menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Kuskista pyöräilijä törmäsi häneen

Pakettiauton kuljettaja katsoi, ettei hän ollut törmännyt pyöräilijään vaan sin sijaan pyöräilijä autoon. Lisäksi hän katsoi, että pyöräilijällä itsellään oli myötävaikutusta kuolemaansa, sillä mies ei ollut pitänyt kypärää.

Hän myös kertoi, ettei ollut nähnyt pyöräilijää pakettiauton tuulilasin ja sivuikkunan väliin jäävän palkin takia.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei autoilija ollut käyttänyt tilanteen vaatimaa varovaisuutta ja huolellisuutta. Oikeus korosti pakettuautoilijalla olleen asiassa väistämisvelvollisuus.

Oikeus myös totesi, ettei kypärättömyyden voitu katsoa olleen pyöräilijän myötävaikutusta kuolemaansa siten, että se poistaisi kuljettajalta tämän vastuun tapahtuneesta.

– Yleisesti tunnettua on, että polkupyörällä ajetaan usein ilman suojakypärää sanotusta lainkohdasta huolimatta, mihin moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettavan tienkäyttäjän tulee varautua, oikeus totesi.

Pakettiauton kuljettaja tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta 70 päiväsakon rangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja