Pakastimen sulatus ja puhdistus

Pakastimen huurtumisnopeuteen vaikuttavat mm. käyttötiheys ja -tavat sekä sijoituspaikka. Ohut huurrekerros poistetaan esim. huurrelastalla, ei koko pakastinta sulattamalla. Sulatus on tarpeen vasta, kun pakastin on kauttaaltaan huurrekerroksen peittämä. Huurtuminen ei lisää sähkönkulutusta, mutta pakastin lämpenee huurrekerroksen eristämisominaisuuksien vuoksi ja pakasteiden laatu heikkenee. Sähkönkulutus kasvaa, kun lämpötilanvalitsinta joudutaan säätämään kylmemmälle riittävän kylmyyden aikaansaamiseksi.

Osittain huurtuneesta pakastimesta huurre kaavitaan pois muovi- tai puulastalla. Teräviä työvälineitä ei saa käyttää, jottei höyrystimen kylmäputkisto vaurioituisi. Kylmälaite ei kykene tuottamaan riittävää kylmyyttä, jos putkistoon tulee vuoto. Runsas huurteen muodostuminen lähelle säiliön kansitasoa tai kaappipakastimessa oven reunamille on merkki siitä, että laitteen tiiviste ei ole kunnossa.

Pakastimen tyhjentäminen ja täyttäminen ovat varsinaisen sulatuksen raskaimpia työvaiheita. Pakastin kannattaa sulattaa talvella, jolloin pakasteet voidaan kantaa ulos kylmään ja sulatustyö voidaan tehdä kiireettömästi. Usein sulatus ajoittuu kuitenkin kevääseen, jolloin ainakin marjastajien pakastimet ovat tyhjimmillään. Sulatuksen yhteydessä on joustavaa tehdä sisällön inventaario ja järjestellä pakasteet siten, että ensin käytettävät löytyvät helposti.

Pakastimen sulatuksen vaiheet

1. Pakastin laitetaan pakastuskytkennälle hyvissä ajoin ennen sulatusta, jotta siellä olevat pakasteet kylmenisivät mahdollisimman kylmiksi.

2. Pakastin kytketään pois päältä, korit nostetaan pois pakastimesta ja peitetään huovilla tai sanomalehdillä. Hyllyillä tai säiliöpakastimen pohjalla olevat pakasteet pannaan esim. sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin. Talvella pahvilaatikot ja peitetyt korit voi viedä ulos, esim. parvekkeelle. Tyhjennyksen yhteydessä tehdään inventaario pakasteista ja lajitellaan ne omiksi ryhmikseen.

3. Pakastimeen pannaan kuumalla vedellä täytettyjä astioita ja ovi tai kansi suljetaan. Muutaman minuutin kuluttua huurrekerros alkaa irtoilla. Sulatusta voidaan jouduttaa keräämällä jäälevyt pois ennen kuin ne sulavat vedeksi. Pakastimen pohjalle sulanut vesi ohjautuu pohjassa olevan aukon tai pohjatason etureunassa olevan kourun kautta ulkopuolelle laitettuun astiaan tai vesi imeytetään siivouspyyhkeeseen.

4. Pakastin pyyhitään ja kuivataan hyvin. Kansi tai ovi jätetään auki ja laitteen annetaan kuivua. Tiivisteiden uurteisiin ja jäähdytysritilöihin jää helposti kosteutta, joka kuivataan hiustenkuivaajalla puhaltamalla tai imeytetään pyyhkeeseen.

5. Pakastin kytketään pakastusteholle ja pakasteet laitetaan takaisin pakastimeen. Pakastimen säätö palautetaan säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta

Pakastimen automaattisulatus

Markkinoilla on myös kaappipakastimia, joissa on automaattinen huurteensulatus. Pakastimen sisällä kierrätetään ilmaa puhaltimen avulla. Ilma sitoo kosteutta, joka tiivistyy höyrystimen pintaan. Höyrystimen yhteydessä oleva lämmitysvastus kytkeytyy päälle 1-3 kertaa vuorokaudessa ja sulattaa huurteen höyrystimestä. Sulatuksen aikana kylmän ilman kierto on pysähdyksissä ja pakasteiden lämpötila saattaa nousta asteen verran. Sulamisvaiheen pituus määräytyy huurrekerroksen paksuuden mukaan.

(MTV3-Työtehoseura )

Lue myös:

    Uusimmat