Mainos

Pakastimen kevätsiivous – marjoista mehevät piiraat

Kevään lähestyessä on aika suorittaa pakastimen siivous ja leipoa jäljellä olevista marjoista meheviä piiraita.

Myllyn Paras -valmistaikinoilla ja itse kerätyillä marjoilla pyöräytät piirakan kasaan nopeasti ja helposti – lopputuloksena kesästä muistuttava raikas marjapiiras. Voit myös valmistaa pohjat itse Myllyn Paras-jauhoilla.

Nappaa siis pakastimesta vadelmat, mustikat ja mansikat, kutsu ystävät koolle ja nautiskelkaa yhdessä kesän marjaisista mauista.

Vadelmabritatorttu

Leivo raikas marenkinen britatorttu! Ihanan makean tortun juju on marenkinen kerros levyjen pinnalla.

25 cm:n piirakkavuoka

Pohja:
175 g margariinia
1½ dl sokeria
3 keltuaista
3 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Marenkikuorrutus:
3 valkuaista
2 dl sokeria
1 dl mantelilastuja

Leivitykseen:
Myllyn Paras Korppujauhoja

Täyte:
3 dl vadelmia
1 prk vaahtoutuvaa kermaa 2½ dl (200 g)
1 prk maitorahkaa (200 g)
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
3 dl vadelmia

Vaahdota pohjaa varten rasva ja sokeri. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset rasva-sokeri-vaahtoon yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää taikinaan vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita ja maitoa. Levitä taikina kahteen eri irtopohjavuokaan, jotka on voideltu ja korppujauhotettu tai leivinpaperoitu.

Tee kuorrutus. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen joukkoon. Levitä marenki kuohkeaksi kerrokseksi pohjien päälle. Koristele mantelilastuilla ja paista pohjia 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia kauniin vaaleanruskeiksi.

Anna pohjien jäähtyä. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka ja sokerit. Asettele toinen pohja marenkipuoli ylöspäin tarjoiluvadille. Levitä marjat ja rahkatäyte ja nosta toinen levy (marenkipuoli ylöspäin) päälle. Koristele vadelmilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Maistuva mustikkapiirakka murotaikinasta

Ensimmäisten mustikoiden kera kannattaa leipoa itse mustikkapiirakka. Helpoiten piirakka syntyy pakastemurotaikinasta.

1 pkt Myllyn Paras Murotaikinaa (400 g)

Täyte:

4 dl mustikoita
1 dl maitoa
1 dl smetanaa (tai rahkaa)
1 muna
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Levitä murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle mustikat ja sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada mustikoiden päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 30 min.

VINKKI: Myös muut marjat tai ananasmurska sopivat hyvin piirakkaan!

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Sydämellinen muromisu

Muromisu on kotimainen versio italialaisesta tiramisusta. Vadelmien lisäksi tähän herkkuun sopivat sopivat hyvin myös mansikat, kirsikat, mustikat, lakat, tyrni tai herukat. Tiramisun valmistuksessa käytetään perinteisesti pehmeää mascarpone-tuorejuustoa.

1 torttu (halkaisija 25–28 cm)
Noin 10 annosta

Torttupohja:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

Kypsälle pohjalle:
1 dl vahvaa (maito)kahvia
3 rkl manteli- tai kermakööriä (esim. Amaretto tai Baileys) tai muutama tippa manteliesanssia
2–3 dl vadelma-, kirsikka tai mansikkasurvosta tai -hilloa

Täytevaahto:
1 tlk (2½ dl) kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 tlk (500 g) mascarponejuustoa (tai toinen tölkki voi olla maitorahkaa)
1–2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl mantelilikööriä, baileysiä tai muutama tippa manteliesanssia

Koristeeksi:
vadelmia, kirsikoita tai mansikoita
sitruunamelissan lehtiä

Kauli sulaneen taikinapaketin molemmista levyistä yksi iso pyöreä tai sydämen muotoinen levy leivinpaperin päällä. Paista molempia pohjalevyjä 200-asteisen keskitasolla noin 10 minuuttia. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma tai vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto ja maitorahkaa. Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla.

Kokoa torttu tarjoiluastialle. Kostuta alimmainen torttupohja hyvin. Levitä päälle puolet marjasurvoksesta tai -hillosta ja sen päälle täytevaahto. Aseta toinen keksilevy päälle, kostuta ja sen päälle loput täytteet. Koristele vaahtopinta vadelmilla, kirsikoilla tai mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

VINKKI: voit käyttää täytevaahdon tilalla jäätelöä, jonka maustat liköörillä. Säilytä torttu tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Kumoa jäätelökakku tarjolle ja anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoamista.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Mansikkapiirakka karkkivaahdolla

Piirakan tai pikkupiiraiden päälle valmistetaan täytteeksi rahkasta tehty vaahto, johon voi lisätä lempimakeisia. Mansikkapiirakkaan sopivat esimerkiksi Dajm- tai Marianne-karkkirouhe tai rouhittu valkosuklaa.

1 iso piirakkavuoka tai 4 pyöreää pientä piirasvuokaa (esim. silikonia tai folio (halkaisija noin 15 cm)

Pohja:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g) tai 1 Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makeaan leivontaan (380 g)

Kypsälle pohjalle:
noin 3 dl mansikkasurvosta

Täytevaahto:
1 tlk vaahtoutuvaa kevytkermavalmistetta (2½ dl, esim. Flora Vispi tai laktoositon kerma)
1 rkl sitruunamehua
1 tlk rahkaa (200 g) tai 100g rahkaa+ 100 g tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
noin 75 g rouhittua valkosuklaata, Dajm- tai Marianne-rouhetta tms. mielimakua

Koristeeksi:
mansikoita
sitruunamelissan lehti
marianne tms. rouhetta

Painele sulanut taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tai vaihtoehtoisesti tee pieniä annospiiraita. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 min, kauniin värisiksi. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää sitruunamehua ja rahkaa. Mausta seos vaniljasokerilla ja karkkirouheella.

Levitä piiraille marjasurvosta ja sen päälle täytevaahto. Koristele mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

VINKKI: voit käyttää kesän edetessä muita marjoja esim. vadelmia, kirsikoita, mustikoita tai herukoita.

Voit tehdä piirakkapohjan myös itse.

Resepti: Arja Savela

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat