Päivi Räsänen: Raamattukiistan käsittely venyy hovioikeudessa yli vuoden päähän – "Syytteet, kuulustelut ja käräjät aiheuttavat pelkoa ilmaista oma vakaumuksensa"

9:59
Katso myös: Uutuuskirja kuvaa Päivi Räsäsen matkan sananvapauden rajoille

Helsingin hovioikeus on ilmoittanut kansanedustaja Päivi Räsäselle (kd.), että tämän niin sanottuun raamattukiistaan liittyvät käsittelyt venyvät ensi vuoden elokuulle. Räsäsen pelkää käsittelyn kaventavan sananvapautta.

Päivi Räsänen sai Helsingin käräjäoikeudelta maaliskuussa vapauttavan tuomiosta jutussa, jossa häntä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjät ilmoittivat tyytymättömyytensä ratkaisuun huhtikuun alussa.

20:20
Katso myös: Arkkipiispa Tapio Luoma Uutisextrassa: Päivi Räsäsen julistukset eivät edusta kirkon käsitystä lähimmäisen rakkaudesta

Räsänen totesi tuolloin, että uusi käsittely antaa mahdollisuuden saada sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös aina korkeimmasta oikeudesta asti.

– Iloitsen myös siitä, että keskustelu Raamatusta edelleen jatkuu. Olen osaltani valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, Räsänen totesi.

Nyt Räsänen harmittelee prosessin venymistä.

– Sillä pelkällä käsittelyllä, ilman tuomioitakin, on sananvapautta kaventava vaikutus. Syytteet, kuulustelut ja käräjät aiheuttavat yleisölle pelkoa ilmaista oma vakaumuksensa, Räsänen toteaa tiedotteessa. 

– Rohkaisen jokaista käyttämään sanan- ja uskonnonvapautta, sillä se on paras tapa ehkäistä avointa keskustelua hiljentävää itsesensuurin mielialaa. 

Suhtautuu luottavaisesti käsittelyyn

Räsänen kertoo suhtautuvansa kuitenkin luottavasti tulevaan käsittelyyn ja iloitsevan edelleen käräjäoikeuden ratkaisusta. 

– Omalta kannaltani voitto käräjäoikeudessa olisi ollut riittävä, mutta ylempien oikeusasteiden vapauttavilla päätöksillä on laajempi merkitys. 

Räsänen sanoo lisäksi toivovansa, että kukaan muu ei jatkossa joutuisi vastaavien syytösten kohteeksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja