Päivi Räsänen paheksuu Trumpin vertaamista sikaan – vetoaa pääministeriin toimien aloittamiseksi Helsingin Sanomia vastaan

Kristillisten kansanedustaja Päivi Räsänen paheksuu Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kuvavertailua, jossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja sika rinnastettiin toisiinsa.

Helsingin Sanomat julkaisi kuvan eilen Nyt-liitteen suositussa Identtiset kaksoset -sarjassa.

Päivi Räsänen vaatii tiedotteessaan toimia lehteä vastaan.

– Ranskassa vuonna 2013 Minute-lehti alentui vertaamaan mustaa oikeusministeriä Christiane Taubiraa apinaan. Asiasta nousi kohu, ja silloinen pääministeri käynnisti asiasta tutkinnan. Nyt Helsingin Sanomat vertasi presidentti Donald Trumpia sikaan, Räsänen toteaa.

Kuvavertailu on Räsäsen mielestä ihmisarvoa alentava ja loukkaava.

– Siinä mennään ihmisen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, eli ulkonäköön. Ja jos ihmistä verrataan sikaan, kyllähän se yleensä koetaan pilkallisena ja halventavana. Ajattelen niin, että jos presidentti Barack Obama olisi ollut tulossa Suomeen ja hänestä olisi tehty kuva, jossa häntä olisi verrattu apinaan, olisihan se ollut aivan valtavan loukkaavaa ja törkeää, Räsänen toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Olipa Trumpista mitä miltä tahansa, jokaisen ihmisarvoa pitäisi kunnioittaa. Tässä mennään niin selvästi riman alle, että tähän täytyy minusta puuttua.

"Sikagate on syytä käsitellä"

Räsänen vetoaa pääministeri Juha Sipilään, että hän harkitsisi mahdollisia toimia Helsingin Sanomia vastaan. Räsänen sanoo saaneensa myös poikkeuksellisen paljon kansalaispalautetta tapauksesta.

– Kuvavertailu osoittaa lehden huonoa harkintaa. Sikagate on syytä käsitellä.

Räsänen toteaa, että rinnastus voi olla vahingollinen jopa tulevan huippukokouksen näkökulmasta. Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä ensi kuun puolessa välissä.

– Ranskassa Taubira-tapauksesta käynnistettiin aikanaan ihan poliisitutkinta, eikä minusta tätä Trump-vertaustakaan ole syytä painaa villaisella ja sivuuttaa. Pääministeri Sipilä voisi ainakin harkita sitä, minkälaisiin toimiin kannattaisi ryhtyä. Tietysti toivon sitä, että Helsingin Sanomat ymmärtäisi päätoimittajansa suulla jo ennen mahdollisia toimia itse pahoitella asiaa.

Räsänen ei vaadi kuvavertailusta poliisitutkintaa vaan kommenttia.

– Olen vedonnut lähinnä harkintaan, että pääministeri ottaisi kantaa. Minusta tietynlainen moraalinen paheksunta tässä on vähintään tarpeen.  

Nytin esimies: Ei ongelmaa

Perussuomalaisten Suomen Uutiset -verkkosivuston haastattelema Nyt-liitteen esimies Tuomas Peltomäki ei näe kuvavertailussa ongelmaa.

– Kyseessä on palsta, jossa on vuosikymmeniä tehty rinnastuksia ihmisistä ja sitä kautta haettu huumoria. Se kuuluu siinä mielessä satiirin ja parodian piiriin, mikä on pitkän tradition mukaan osa julkista keskustelua, Peltomäki kommentoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja