Mainos

Paavo Nurmen syntymästä 100 vuotta

Tänään tulee kuluneeksi 100 vuotta juoksijalegenda Paavo Nurmen syntymästä. Syntymäpäivän pääjuhla järjestetään tänään Helsingissä. Paavo Nurmi juoksi uransa aikana yli 20 maailmanennätystä. Hän voitti olympialaisissa 9 kultaa ja 3 hopeaa.

Nuori tasavalta, Valkoinen Suomi, rakensi itsetuntonsa sellaisen miehen varaan, jota ei tuntenut. Harva esimerkiksi tiesi, että Porin Rykmentin alokas oli kieltäytynyt sotilasvalasta. Nurmesta onkin kirjoitettu enemmän kuin kenestäkään suomalaisesta.

Suomen Urheilumuseossa olympiastadionilla avataan tänään Nurmen juhlanäyttely. Lokakuuhun aukiolevassa näyttelyssä on esillä mm. vaatimaton laukku, jossa maailmanmatkaaja kuljetti piikkareitaan Pohjois-Amerikan reissullaan tammi-toukokuussa 1925.

On väitetty, että Nurmi poltti itsensä loppuun tuolla mielettömällä kiertueella. Hän koko 45 kilpailussa ainoastaan yhden tappion.

Nurmi joutui kilpailukieltoon vastaanottamistaan rahapalkkioista, eikä saanut osallistua Los Angelesin olympiamaratonille - maratonille, jota hän tulehtuneen akillesjänteen vuoksi olisi edes välttämättä voittanut.

Nurmi loikin juoksijana saavuttamiensa rahojen pohjalta menestyvän kiinteistö- ja asustebisneksen. Miljoonien omaisuuden luonut ratojen kuningas kuoli vuonna 1973.

Nurmea juhlittiin hillitysti

Paavo Nurmea juhlittiin tänään arvokkaasti Finlandia-talolla Juhlapuheessaan kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch luonnehti Nurmea yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista olympiavoittajista.

Tervehdyspuheen pitänyt Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Tapani Ilkka sanoi Turussa kesäkuun 13. päivänä 1887 syntyneestä köyhän työläiskodin pojasta tulleen maailman valloittaja, itsenäisen ja jakautuneen Suomen yhteinen symboli ja urheiluidoli vuosikymmenten ajaksi.

-Paavo Nurmi oli lentävä suomalainen, juokseva robotti Amerikan lehdistön mukaan jo vuonna 1925. Hän oli 1920-luvulla ainoa todellinen julkkis, jonka kaikki teot ja lausunnot ylittivät uutiskynnyksen, vaikka hän karttoi julkisuutta ja oli vieraiden seurassa vaitonainen ja syrjäänvetäytyvä. Häntä kutsuttiin suureksi vaikenijaksi, Ilkka huomautti.
(MTV3/STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.