Mainos

Paavin armahdus voi pelastaa hovimestarin vankeudelta

Vatikaania kuohuttanutta tietovuotoskandaalia ryhdytään todennäköisesti puimaan oikeudessa.

Kirkkovaltio ilmoitti tänään, että paavi Benedictus XVI:n entinen hovimestari joutuu oikeuteen syytettynä törkeästä varkaudesta.

Viranomaisten mukaan hovimestari on tunnustanut vuotaneensa tietoja Italian tiedotusvälineille.

Kuulustelijoille 46-vuotias hovimestari oli perustellut toimiaan sillä, että oli nähnyt "pahuutta ja korruptiota" kaikkialla kirkossa ja halusi tehdä asialle jotain. Hovimestarin mukaan paavi ei ollut tietoinen asioiden huonosta tolasta.

– Olin varma, että shokki - ehkä median avulla - olisi terveellinen asia, joka toisi kirkon takaisin oikealle tielle, 46-vuotiaan hovimestarin kerrottiin perustelleen kuulustelijoille.

Oikeudenkäynti hovimestaria vastaan alkaa aikaisintaan lokakuussa. Häntä uhkaa enimmillään kuuden vuoden vankeus.

Paavi voi itsevaltiaana valtion päämiehenä koska tahansa armahtaa syytetyn. Asiantuntija arvioivat, että Benedictus XVI saattaa myöntää häntä vuodesta 2006 palvelleelle ex-hovimestarilleen henkisen synninpäästön, muttei halua sekaantua varsinaiseen oikeusprosessiin.

Lisää syytteitä?

Keväällä pidätetty hovimestari kopioi ja levitti salaa sähköposteja ja kirjeitä, jotka hän oli ottanut paavi Benedictus XVI:n yksityissihteerin pöydältä. Lisäksi hovimestarin hallusta löytyi muun muassa paaville osoitettu 100 000 euron shekki sekä 1500-luvulta peräisin oleva arvokas kirja.

Vuodetuista asiakirjoista on paljastunut ristiriitoja ja valtataistelua Vatikaanin sisäpiirissä sekä viitteitä korruptiosta. Myös Vatikaanin pankki on saanut vähemmän mairittelevaa julkisuutta.

Oikeuteen joutuu myös hovimestarin rikoskumppanina toiminut tietokoneohjelmoija Vatikaanin sihteeristöstä. Hänen rooliaan vyyhdessä tosin pidetään melko vähäisenä.

Vatikaanin tiedottaja Frederico Lombardi kuvasi maanantaina vuotojupakan tutkimuksia laajoiksi ja monimutkaisiksi. Lisää syytteitä saattaa siis olla luvassa.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja