Mainos

Skandaali paisuu Vatikaanissa: Paljastuksia, pankkikavallus ja mafiapomon haudanavaus

Julkisuuteen vuodetut tiedot paljastavat, että Paavi on ollut tietoinen katolisen sairaalan kavallusskandaalista. Lisäksi 1980-luvulla Vatikaanin lähistöllä kadonneen tytön kohtalo on noussut uudestaan esiin vuotojen myötä.

Viime viikolla Vatikaanin sisäiset skandaalit nousivat italialaismedioiden ykkösaiheiksi, sillä Paavi Benedictus XVI:n henkilökohtainen avustaja ja hovimestari, Sig. Paolo Gabriele pidätettiin salaisten dokumenttien sekä kirjeiden varastamisesta ja niiden vuotamisesta Vatikaanin ulkopuolisille tahoille.

– Gabrielella on ollut työnsä puolesta estoton pääsy Vatikaanin äärimmäisen arkaluontoisiin huoneisiin, sillä hänen työtehtäviinsä on kuulunut muun muassa tarjoilla Paaville ateriat, vaihtaa Paavin lakanat sekä avustaa Paavia pukeutumisessa, kertoo MTV3:n toimittaja Mari Ojala Milanosta.

Ainakin yksi Paavista hiljattain julkaistu kirja on kirjoitettu Gabrielen vuotamien dokumenttien pohjalta. Kirjasta käy ilmi muun muassa se, että Italian presidentti Giorgio Napolitano on yrittänyt pehmentää Paavia hyväksymään myös siviilivihkimisen saaneet parit sekä heidän edustamansa perheet kirkon piiriin.

Kirjan mukaan Paavi on ollut tietoinen milanolaisen San Raffele -nimisen katolisen sairaalan kavallusskandaalista, jossa Vatikaanilta saatuja rahoja on siirretty sveitsiläisille pankkitileille ja käytetty johtoportaan luksushotellilaskuihin sekä muihin tarpeisiin.

Pankinjohtaja mukana skandaalissa

Vatikaanissa yritetään tällä hetkellä selvittää, oliko tietovuodosta pidätetyllä Sig. Paolo Gabrielella avustajia. Paavin avustajan pidätyksen jälkeen on uutisoitu ainakin Vatikaanin pankin johtajan Tedeschin, sekaantumisesta skandaaliin ja sen seurauksena hänet on erotettu tehtävistään.

Se, minne Vatikaanissa pidätetyt henkilöt laitetaan Vatikaanin tuomioistuimen päätöstä odottamaan, onkin toinen kysymys, sillä tiedettävästi Vatikaanin sisällä ei ole tällä hetkellä toiminnassa olevaa vankilaa.

Mafiapomon hauta kaivettiin auki

Viime viikkoina Italiaa on puhuttanut myös 30 vuotta vanha katoamisskandaali. Vuonna 1983 15-vuotias Manuela Orlandi katosi Vatikaanin lähistöllä.

Vaietun teorian mukaan Orlandi olisi viaton uhri, joka olisi tilattu Vatikaanin salaisiin orgioihin ja hänen sieppauksensa olisi tilattu tunnetulta mafiajohtaja Enrico de Bedikseltä.

Vatikaani on vuosia kiistänyt kirkon osallisuuden Orlandin katoamiseen, mutta yllättäen toukokuussa Vatikaani antoi Orlandin katoamista tutkivalle poliisiyksikölle luvan mafiajohtaja Enrico de Bediksen haudan avaamiseen.

– Bediksen haudasta löytyi enemmän kuin yhden henkilön jäänteet ja parhaillaan tutkitaan, kuuluvatko luut lähes 30 vuotta sitten kadonneelle Orlandille, Mari Ojala kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.