Mainos

Hovimestari sen teki – vai tekikö?

Skandaalin pääkonna vai sopiva syntipukki? Spekulaatioita lenteli, kun Vatikaani vahvisti tänään, että sitä ravistelevasta tietovuodosta todella epäillään paavin henkilökohtaista hovimestaria.

– Jokainen Vatikaanissa tuntee hänet, olemme yllättyneitä ja surullisia ja tunnemme myötätuntoa hänen perhettään kohtaan, vakuutti Vatikaanin tiedottaja Federico Lombardi.

Italialaismediassa arveltiin, että paavia vuodesta 2006 palvellut mies on Vatikaanin kannalta otollinen syntipukki vuodoille, joihin osallisia on mahdollisesti useita.

Hovimestariin kohdistuvat syytökset kyseenalaisti La Stampa -lehden haastattelema nimetön pappi, joka on toiminut hovimestarin rippi-isänä ja tuntenut tämän vuosia.

– Hän rakastaa paavia niin paljon, ettei koskaan pettäisi häntä, pappi katsoi.

– En ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan pahaa hänestä (hovimestarista), mikä on harvinaista, sillä meidän ympäristössämme kuulee usein panettelua.

Vatileaksia tammikuusta

Vatikaanissa vaimonsa ja lastensa kanssa asuva hovimestari lukeutuu niihin harvoihin, joilla on pääsy katolisen kirkon päämiehen henkilökohtaiseen työhuoneeseen. Muut ovat neljä nunnaa sekä paavin kaksi henkilökohtaista sihteeriä.

Hovimestarin kannalta tapaus näyttää huonolta, sillä hänen hallustaan sanotaan löytyneen luottamuksellisia asiakirjoja. Häntä saattaa odottaa jopa 30 vuoden vankeusrangaistus, jos hän joutuu oikeuteen ja hänet todetaan syylliseksi.

Mies pidätettiin keskiviikkona. BBC:n mukaan häntä säilytetään yhdessä Vatikaanin kolmesta "turvahuoneesta", koska piskuisella valtiolla ei ole omaa putkaa.

Vatileaksiksi kutsuttu skandaali on muhinut jo tammikuusta lähtien, kun italialaismediaan alkoi valua Vatikaanin arkaluonteista aineistoa.

Asiakirjoista on paljastunut keskinäisiä ristiriitoja ja syytöksiä korruptiosta ja sukulaisten suosimisesta. Myös Vatikaanin pankki on joutunut jälleen kerran kiusalliseen valoon.

Pankin pääjohtajan Ettore Gotti Tedeschin on jopa arveltu olevan yksi Vatileaksin vuotajista. Hän sai potkut pankista torstaina, koska johtokunnan mukaan epäonnistui tehtäviensä hoitamisessa. Mies itse katsoi syyksi turhan rehelliset toimintatavat.

– Olen maksanut avoimuudestani, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.